The Ocean Race

Vestas breekt mast, ook schade bij andere teams

22:45

Leg 7 from Auckland to Itajai. Cape Horn. 29 March, 2018

De zevende etappe van de Volvo Ocean Race is een brute etappe. De zee toont de teams geen genade. Deze vrijdagmiddag brak de mast van Vestas 11th Hour Racing. De bemanning bleef daarbij gelukkig ongedeerd ongedeerd.

Op de motor

(c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Het team liet weten dat de mast om 15:59 UTC brak, zo’n 100 mijl ten zuidoosten van de Falkland Eilanden. Sinds 19:00 UTC vaart het team op de motor naar de eilanden. Op het moment dat de mast brak, zeilde Vestas  in 25 tot 30 knopen noordenwind met 3 meter golven. De overige boten uit de vloot zijn in de buurt en weten van de situatie, zodat ze kunnen helpen als dat nodig is. Het Maritime Rescue Coordination Centre is eveneens op de hoogte gebracht van de situatie, maar het team gaat ervan uit dat het geen hulp van buitenaf nodig zal hebben om bij de Falkland Eilanden aan land te gaan.

Turn the Tide on Plastic

Het team van Dee Caffari heeft gas teruggenomen om de schade aan een van de bovenste zalingen goed te bekijken en hopelijk te repareren. Wat er precies aan de hand is, is niet bekend.

(c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

MAPFRE

Het Spaanse MAPFRE kwam ook fors in de problemen. Het grootzeil was finaal doorgescheurd en de masttrack was van de mast afgekomen. Ook de giek heeft schade gehad. In etappe drie had AkzoNobel ook al schade aan de masttrack. MAPFRE stopte met racen. Dit mag volgens de regels, maar dan moet het team 12 uur niet racen, en daarna weer beginnen op de plaats waar werd gestopt. Vlakbij Kaap Hoorn wist het team van Xabi Fernández enkele reparaties uit te voeren. Inmiddels zeilen ze weer.

Brunel

Boat captain Abby Ehler repareert de schade (c) Yann Riou/Volvo Ocean Race

Het ronden van Kaap Hoorn ging voor Team Brunel niet van een leien dakje. Zo’n 60 mijl voor de kaap werd een van de roeren geraakt. Onderdeks brak een van de stuurstangen. Team Brunel liep uit het roer en liep daarbij ook schade op aan de kleine gennaker. Bouwe Bekking: “Het was als een ritje in een rollercoaster. We zijn weer op onze pootjes terecht gekomen. We hebben waarschijnlijk 25 mijl verloren, maar we zijn weer volledig ‘up and running’.”

Omslagfoto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

MAPFRE naast de ketch ”Kat” vlakbij Kaap Hoorn, voor reparaties.
(c) Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race

Tags: , , , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten