The Ocean Race

Team Vestas gestrand door menselijke fout

11:19

De negen bemanningsleden van Team Vestas Wind, die afgelopen zaterdag op een rif in de Indische Oceaan strandden, kwamen gisteren terug in de geciviliseerde wereld. Na aankomst op Mauritius vertelden ze over de gebeurtenissen na het aan de grond lopen van hun Volvo Ocean 65.

Aankomst op Mauritius van Team Vestas WindDe 45-jarige schipper Chris Nicholson, bezig aan zijn vierde editie van de negen maanden durende Volvo Ocean Race, sprak op de steiger met volvooceanrace.com: “Ik ben uiteraard ontzettend teleurgesteld. Aan de andere kant moeten we ons realiseren hoeveel geluk we hebben dat we hier allemaal heelhuids en in goede gezondheid staan.”

De bemanning klapte met hun Volvo Ocean 65 bij een snelheid van 19 knopen (gelijk aan 35 kilometer per uur) tegen een koraalrots, draaiden 180 graden en kwamen daarna tot stilstand, vast op het rif.

“De afgelopen vier dagen zijn voor ons allemaal een zware beproeving geweest. Ik ben trots op de professionaliteit, onverstoorbaarheid en de taaiheid van de hele bemanning. Het is duidelijk dat een menselijke fout heeft geleid tot de schipbreuk, daar kunnen we niet omheen. Daarvoor neem ik als schipper de volle verantwoordelijkheid.”

De bemanning bleef aan boord tot in de vroege uren van de volgende morgen, voordat ze in het donker de boot verlieten. Wadend door kniediep water liepen de negen mannen onder leiding van Nicholson naar een droge plek op het rif. De lokale kustwacht bracht ze zondagmorgen vroeg met een kleine boot naar het eilandje Íle du Sud, een favoriete bestemming voor vakantiegangers die haaien willen zien.

Opruimen

De bemanningsleden hadden dinsdag al kunnen vertrekken, maar besloten nog een extra dag te blijven om de belangrijkste uitrusting van hun gehavende boot te halen. Nicholson: “Eerst moesten alle slechte [voor het milieu] dingen van boord, waarvan we een duidelijke lijst hadden. Toen we daarmee klaar waren, gingen we verder met de dure spullen.”

Opties

Aankomst op Mauritius van Team Vestas WindDe hoofdsponsor van het team, windenergiebedrijf Vestas, liet reeds weten dat de focus nu ligt op het terugkeren in de race, die nog tot eind juni 2015 duurt. “We zullen echter niet in staat zijn om deel te nemen aan de volgende etappe van Abu Dhabi naar Sanya, China. We bekijken alle beschikbare opties om later terug te keren”, aldus Morten Albæk, Vestas’ chief marketing officer.

“We zullen meer details horen over wat er daadwerkelijk is gebeurd zodra we de kans krijgen om dit echt met de bemanning te bespreken. Deze debriefing zal naar verwachting komend weekend in Abu Dhabi gebeuren.”

De woordvoerder van medesponsor Powerhouse, Nederlandse energieleverancier, voegde hieraan toe: “Wij van Powerhouse zijn enorm opgelucht dat niemand gewond is geraakt bij het incident. Toen we met Team Vestas Wind aan de Volvo Ocean Race begonnen, wisten we dat het Life at the Extreme zou worden. Het team kampt nog steeds met veel onzekerheden en wij zijn meer dan ooit vastberaden om de campagne te steunen in deze enorm uitdagende situatie. Om ze terug in de race te krijgen. We voelen ons nauw betrokken, in goede en slechte tijden.”

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten