The Ocean Race

Aanvaring Vestas: bemanningslid vissersboot overleden

08:07

Leg 4, Melbourne to Hong Kong, day 14, Vestas 11th Hour sailing off into another ideal night of trade winds sailing. Photo by Amory Ross/Volvo Ocean Race. 15 January, 2018.

Update: op 24 januari reageerden schipper Charlie Enright en navigator Mark Towill voor het eerst op het ongeluk. “Onze gedachten en condoleances liggen bij de families en al diegenen die getroffen zijn door deze tragische situatie,” zei Mark Towill. Ook Enright spreekt soortgelijke woorden uit: “Ons medeleven gaat uit naar iedereen die betrokken is bij dit vreselijke incident. Het was moeilijk voor de bemanning en het hele Vestas 11th Hour Racing-team. We zijn dankbaar voor de overweldigende steun die we hebben gehad in deze zeer moeilijke tijd.”

Vestas 11th Hour Racing blijft samenwerken met de autoriteiten en de Volvo Ocean Race-organisatie in het lopende onderzoek. Het team zal de komende dagen verdere updates leveren.

Triest nieuws vanuit de Volvo Ocean Race. Gisteravond werd al duidelijk dat er iets goed mis was aan boord van Vestas 11th Hour Racing. Die boot lag op de tweede plaats, op nog maar 30 mijl vanaf de haven van Hongkong, toen ze een aanvaring hadden met een vissersboot. Nu is bekend gemaakt dat een van de bemanningsleden van de vissersboot is overleden.

Vestas komt zichtbaar beschadigd aan.
Foto via social media. Fotograaf onbekend.

Statement van de organisatie

“De Volvo Ocean Race is diep bedroefd te moeten mededelen dat de aanvaring tussen Vestas 11th Hour Racing, een deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2017-18, en een vissersboot heeft geresulteerd in het overlijden van een bemanningslid van de vissersboot.
Namens de Volvo Ocean Race en Vestas 11th Hour Racing bieden wij onze diepste condoleances aan de nabestaanden van het slachtoffer.”

Mayday

(c) Amory Ross/Volvo Ocean Race

Race Control op het hoofdkantoor van de Volvo Ocean Race werd vlak na het ongeval op de hoogte gebracht van de aanvaring. Dat was om ongeveer 17:23 UTC op vrijdag 19 januari 2018. Het Vestas 11th Hour Racing-team, waarvan niemand gewond raakte, deed een (mayday) noodoproep namens het andere schip. Daarmee werd het Hongkong Marine Rescue Coordination Centre (HKMRCC) gealarmeerd. Vervolgens ondernam het team een opsporing- en reddingsmissie.

(c) Amory Ross/Volvo Ocean Race

Ondersteuning en onderzoek

HKMRCC informeerde Race Control dat een vissersboot in de buurt negen bemanningsleden had gered en dat een tiende per helikopter onderweg was naar het ziekenhuis. Daarna bevestigde HKMRCC dat deze persoon was overleden. Volvo Ocean Race en Vestas 11th Hour Racing richten zich nu op het bieden van onmiddellijke ondersteuning voor alle door het incident getroffen personen.

Alle betrokken organisaties werken samen met de autoriteiten en verlenen volledige medewerking aan het lopende onderzoek.

Omslagfoto: Amory Ross/Volvo Ocean Race.

Tags: Last modified: 20 mei 2021
Sluiten