The Ocean Race

Team Brunel weer terug in training

11:18

Na een lange PR- en mediatrip is Team Brunel weer terug op Lanzarote om te trainen. Het team van schipper Bouwe Bekking kreeg tijdens de 2000 mijl lange tocht van IJmuiden naar Lanzarote te maken met harde wind en extreem hoge golven. Voordekker Gerd-Jan Poortman doet verslag vanaf Lanzarote.

Golven van elf meter

Team Brunel, van IJmuiden naar Lanzarote“We hebben twee drukke maanden achter de rug waarbij de focus vooral lag op het opbouwen van public relations en het varen met sponsors. Je merkt dat iedereen blij is om weer puur met de wedstrijd bezig te zijn. Toen we op zondagochtend 6 juli de haven van IJmuiden uit voeren lag de nadruk weer op de prestatie en het optimaliseren van de boot.”

Het eerste stuk langs de Engelse kust verliep vrij rustig voor Team Brunel. “Er stond ongeveer 20 knopen wind uit het zuidwesten. We hebben daarom vrij lang aan de wind gevaren en zijn enkele keren overstag gegaan om uit de scheepsroutes te blijven. Vanaf Land’s End konden we steeds meer een ruimere koers gaan varen. De wind was iets in kracht afgenomen tot 15 knopen. Uiteindelijk zeilden we tot de Bretonse kust vrijwel voor de wind naar het zuiden. Bij het Franse departement Finistère nam de wind snel in kracht toe tot meer dan 30 knopen. Vanaf dat moment hebben we ruim acht uur lang ontzettend veel wind en heel hoge golven van soms wel elf meter hoog gehad.”

Stijve boot

Volgens Gerd-Jan is de VO65 duidelijk stijver dan de oude VO70 boten. “In die uren boorde de boot zich enkele keren ongenadig hard in een golfrug. Ondanks deze heftige belasting gaf de boot geen krimp. Er zijn opvallend minder trillingen voel- en hoorbaar. Daarom kunnen we de VO65 boten veel harder en langer pushen dan de VO70.”

In de Golf van Biskaje besloot het team van schipper Bouwe Bekking iets gas terug te nemen. “De golven waren inmiddels zo hoog dat we soms enkele meters een golfdal in werden gesmeten, waarna de boot enorm versnelde en de punt zich vervolgens op volle snelheid in de volgende golfrug beukte. Daarna werden de omstandigheden rustiger en de laatste twee dagen hadden we zelfs opvallend licht weer met ongeveer 6 knopen wind.”

Team Brunel, van IJmuiden naar Lanzarote

Compleet

Gerd-Jan is blij dat het team compleet is: “Het feit dat we volledig zijn geeft veel rust. We zijn een hecht team, dat ook nog eens ontzettend gemotiveerd is. Zo zaten we vanochtend vroeg alweer met zijn allen in de sportschool voor onze dagelijkse gymsessie.”

Marina Rubicón Round Canary Islands

Volgende week doet Team Brunel mee met de 650 mijl lange Marina Rubicón Round Canary Islands race. Aan deze wedstrijd rond de Canarische Eilanden, doen maar liefst drie Volvo Ocean 65 boten mee. “Dit wordt de eerste krachtmeting tussen de nieuwe Volvo racers. We moeten het opnemen tegen het Zweedse Team SCA en het Spaanse Volvo Ocean Race-team. Tot de start van die race op 19 juli wordt de boot technisch in orde gemaakt.”

Team Brunel heeft nog anderhalve maand om te trainen in Lanzarote. Rond 20 augustus wordt de boot door de delivery bemanning overgevaren naar de Spaanse havenstad Alicante. Eind augustus doet het team een verplichte veiligheidscursus. Begin september heeft de hele crew vakantie en eind september volgt nog een medische cursus. Daarna verzamelt iedereen zich in Alicante om zich voor te bereiden op de start van de Volvo Ocean Race.

 

Fotografie: Florian Eckhardt en Sander van der Borch

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten