The Ocean Race

Team Brunel steeds completer met Burling en Lush

17:20

Leg Zero, Plymouth - St. Malo: on board Brunel. Photo by Tom Martienssen/Volvo Ocean Race. 10 August, 2017

Team Brunel wordt steeds completer. Na de bekendmaking dat de ervaren zeiler Peter Burling (NZL) aan boord stapt, is het eerste vrouwelijke teamlid nu ook bekend: de Britse Annie Lush. Met beide zeilers haalt schipper Bouwe Bekking enorm veel ervaring aan boord. Burling met zijn olympisch goud en de America’s Cup in handen, Lush met haar jarenlange olympische ervaring en een Volvo Ocean Race-campagne op haar naam.

Voor Burling is het een uitbreiding van zijn tot nu toe indrukwekkende zeilcarrière. De nu 26-jarige zeiler wist binnen een jaar olympisch goud (49er) en de America’s Cup te winnen. Nu krijgt hij de kans een eerste plaats in de Volvo Ocean Race toe te voegen aan palmares.

Peter Burling en Blair Tuke winnen samen goud tijdens Rio 2016 in de 49er

Burling en Tuke zevenvoudig wereldkampioen
Burling ontmoet in de Volvo Ocean Race zijn zeilmaatje Blair Tuke, die aan boord zit bij Desafio MAPFRE. Samen hebben Burling en Tuke zo’n 32 gouden medailles gewonnen in negen jaar tijd. Voornamelijk in de 49er waar ze twee olympische campagnes mee hebben gedraaid. In 2012 leverde ze dit zilver op, in Rio 2016 pakten ze het goud. In de jaren tussen beide Olympische campagnes won het duo alle grote regatta’s in de 49er, wereldkampioenschappen, Europees kampioenschappen en world cup events. In 2015 werden ze dan ook uitgeroepen tot ISAF World Male Sailor of the Year. Na de Olympische Spelen van 2016 stapten ze beiden in de America’s Cup-campagne van Emirates Team New Zealand. Om afgelopen voorjaar met die felbegeerde cup in handen te staan.

Het mooie is dat hij zich ondanks zijn jonge leeftijd al echt heeft bewezen

– Bouwe Bekking

Eerste offshore race
“Het zal geweldig zijn om te racen tegen Tukey! We hebben veel respect voor elkaars vaardigheden en talent; we zijn elkaars grootste supporters.” Burling kijkt erg uit naar de race; het wordt zijn eerste offshore wedstrijd. “Het oceaanzeilen rond de wereld heeft mij altijd gefascineerd. Team Brunel en Bouwe hebben allebei een lange historie in de Volvo Ocean Race. Het is een eer om onderdeel te zijn van dit team en te kunnen leren van de brede ervaring aan boord. Ik kan niet wachten om de uitdagingen van het extreme offshore racen aan te gaan; in het diepe te worden gegooid en mijn zeilervaring uit te breiden.”

Dat Burling geen ervaren offshore zeiler is, ziet Bekking niet als probleem. “Peter zie ik echt als een exponent van een nieuwe talentvolle generatie. Het mooie is dat hij zich ondanks zijn jonge leeftijd al echt heeft bewezen. Ik ben blij dat we hem, zeker ook met zijn ervaring vanuit het olympisch zeilen en de America’s Cup, aan het team kunnen toevoegen.”

(c) Rich Edwards

Team Brunel logische keuze voor Lush
Het wordt de tweede Volvo Ocean Race voor Lush, in de voorgaande editie was ze onderdeel van Team SCA. Met dit team eindigde ze als zesde in het klassement. “De vorige keer waren wij de eerste vrouwen sinds lange tijd die deelnamen aan de race. We hadden alleen vrouwen aan boord; dat was onze enige mogelijkheid om mee te kunnen doen. De regelwijzigingen voor deze editie, die gemixte teams aanmoedigt, brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Toen ik hoorde dat de meest ervaren Volvo Ocean Race-zeiler (Bekking red.) weer mee zou doen was het voor mij logisch om juist hem te bellen.”

Bekking van gedachten veranderd
Dat Bekking meegaat in de regels en vrouwen mee aan boord neemt, is verrassend. In het verleden heeft hij laten weten geen voorstander te zijn van vrouwen bij hem aan boord: “Ik ben van gedachten veranderd. De regels zijn nu zo dat we twee extra vrouwen aan boord kunnen hebben. Als we alleen met mannen varen, mogen er maximaal zeven aan boord zijn. Als je dan twee paar extra handen aan boord kunt krijgen, is dat een no-brainer. We kunnen allemaal zien hoe moeilijk het is om met deze boten te zeilen; kun je je voorstellen hoe het is als je nog maar met zijn zevenen bent. We gebruiken de regels zo goed mogelijk om het optimale uit de wedstrijd te halen. En ik heb geleerd dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen, we zijn allemaal teamleden op hetzelfde niveau. Annie is één van de beste.”

Lush geeft aan zich op haar gemak te voelen in het team: “We zijn slechts een maandje bij elkaar, maar het voelt al veel langer en dat is een goed teken. We hebben een goede mix in het team. Aan de ene kant hebben we het talent van Kyle, Carlo en Peter, maar tegelijkertijd ook de ervaring van een Bouwe en Alberto. Ik heb het gevoel dat dit een heel bijzondere wedstrijd kan worden.”

Het team tot nu toe
Dat bijzondere team is intussen een divers gezelschap:

Bekking, de schipper. (c) Stefan Coppers

Bouwe Bekking (NED), schipper. Het wordt de achtste Volvo Ocean Race voor Bekking. In 1985 startte hij aan zijn allereerste editie. Sindsdien is hij twee keer op een tweede plaats geëindigd, en heeft hij twee campagnes als schipper aan boord gestaan. Nog nooit heeft hij de race gewonnen.

Carlo Huisman (NED) is de tweede Nederlander aan boord van het team, voor hem wordt het zijn eerste Volvo Ocean Race. Huisman heeft naam gemaakt met zijn deelname aan de America’s Cup als grinder voor het winnende Emirates Team New Zealand.

Kyle Langford (AUS) heeft veel ervaring in de America’s Cup. Sinds 2013 maakte hij deel uit van Oracle Racing. Daarnaast werd hij in 2010 wereldkampioen in de RC44 samen met schipper Jimmy Spithill. Het wordt zijn eerste Volvo Ocean Race.

Ook voor Juanpa Marcos (ARG) wordt het zijn eerste Volvo Ocean Race. Zijn ervaring ligt voornamelijk in het TP52-circuit. Hij ziet de Volvo Ocean Race als een grote uitdaging.

Alberto Bolzan (ITA) stapt aan boord voor zijn tweede Volvo Ocean Race-campagne. Vorige editie zat hij aan boord bij Team Alvimedica als stuurman en wachtleider. Voor de VOR werd hij wereldkampioen in de Melges 24 en won hij vier keer de Giro d’Italia.

Maciel Cicchetti (ARG) is een bekende in het Volvo Ocean Race-circuit. Het wordt zijn derde deelname. Eerder voer hij aan boord van Teléfonica Black in 2008-09 en maakte hij deel uit Team Vestas Wind in de vorige editie. Ook hij heeft een wereldkampioenschap RC44 op zijn naam staan.

Coverfoto: Tom Martienssen/Volvo Ocean Race

Tags: Last modified: 20 mei 2021
Sluiten