The Ocean Race

Team Brunel scheurt voorzeil

12:23

June 09, 2015. Team Brunel passing by Costa da Morte - Coast of Death - in Spanish waters during Leg 8 to Lorient.

De Volvo Ocean Race-vloot heeft een pittig stuk te verzeilen. Harde wind en hoge golven. Ieder team heeft ermee te maken en ieder team poogt zich er zo snel mogelijk doorheen te slaan. Team Brunel vaart in de Golf van Biskaje als hun voorzeil scheurt. De boot vaart nu met het kleinere J3 zeil en levert in op snelheid, wat is terug te zien in het klassement.

Team BrunelOnboard Reporter Stefan Coppers schrijft: Uit het niets klinkt er het geluid van een scheurend zeil. “Shit, de J2 is eraan,” schreeuwt Gerd-Jan Poortman door de kuip.  Razendsnel rent hij met Adam Minoprio naar het voordek om de schade te checken. Er zit een drie meter lang scheur in het zeil. De mannen strijken het kapotte voorzeil en hijsen direct daarna de kleinere J3. “Die J2 gaan we missen als het straks minder gaat waaien,” zegt Gerd-Jan enigszins geïrriteerd. “Voor de grotere J1 waait het veel te hard. De J2 is hét zeil wat je onder deze omstandigheden nodig hebt.”

Onderdeks is het niet veel beter. Elke keer als je voelt dat de romp opgetild wordt door een gigantische golf, zet je jezelf schrap. Het doorklieven van de golf gaat geruisloos, maar wanneer de 65-voet lange boot van diezelfde golf minimaal een meter naar beneden in het golfdal klettert, hoor je het carbon kraken. Soms is de klap zo hevig, dat je letterlijk uit je bed stuitert. “Kan jij nog media versturen?” Navigator Andrew Cape steekt zijn hoofd vragend om de hoek van zijn navigatietafel. “Ik krijg geen weergegevens meer binnen,” vervolgt hij terwijl hij bijna van zijn stoel gelanceerd wordt als de romp weer van een golf afdondert. “Nee, bij mij zijn ook alle communicatiesystemen dood,” antwoord ik verbaast. Capey haast zich naar de kuip om te kijken of de witte communicatie bollen achterop de boot misschien de problemen veroorzaken. Even later zit hij met een kletsnatte kop weer naast mij. “De media toren waarop de bollen staan heeft het begeven door de vele harde klappen. De kleinste bol is zelfs van de toren gslagen. Jens heeft een noodreparatie uitgevoerd en alle systemen werken weer.”

De vloot is onderweg naar Lorient, Frankrijk. De verwachte aankomst is op 11 juni, tussen 04:00 en 06:00 uur. De finish van de 8e etappe is hier live te volgen.

Tags: Last modified: 20 mei 2021
Sluiten