The Ocean Race

Team Brunel leidt vloot vanuit Newport

12:46

Cardiff
Leg 9, from Newport to Cardiff, start day. 20 May, 2018.

De zeven boten die deelnemen aan de Volvo Ocean Race hebben gisteren vanuit Newport koers gezet richting Cardiff. Hiermee is een van de belangrijkste etappes van de Volvo Ocean Race van start gegaan. Net als tijdens etappe drie en zeven kan er een dubbel aantal punten worden verdiend.

Team Brunel heeft het beste van zichzelf laten zien in Newport. (c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race.

Net voor het startschot klonk, klaarde het weer op en waren de omstandigheden ideaal in het water rond Narragansett Bay. Team Brunel had een uitstekende start. Het Nederlandse team nam een ​​vroege voorsprong en verliet Newport in de eerste positie. Voordat Bouwe Bekking,  Team Brunels schipper en Volvo Ocean Race-veteraan, Newport verliet zei hij het volgende: “Vanwege de dubbele punten en het bonuspunt voor de winnaar, is het een cruciale fase voor Team Brunel. We staan nu derde in het algemeen klassement. Het is een must om de twee rode boten, MAPFRE en Dongfeng Race Team, die de nummer één en twee zijn te verslaan. Voor een kans op de eindoverwinning, moeten we ze achter ons houden.”

Dit was niet het eerste succes dat het team in Newport wist te behalen. Zaterdag won Team Brunel ook al de havenrace.

Charlie zwaait ‘zijn’ stad uit. (c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race.

Oost west, thuis best

Voor Vestas 11th Hour Racing-schipper Charlie Enright was deze stopover extra bijzonder. Newport is namelijk zijn geboorteplaats. “Het was een ongelooflijke stopover met alle ondersteuning die we hebben gehad. Newport heeft deze week zijn ware kleuren laten zien, het was verbluffend.”

Simeon Tienpont, schipper van Team AkzoNobel, deelt Enrights mening: “Het is een traktatie om hier te zijn. Iedereen is zo in de race. De hele stad is gebouwd rondom zeilen. Maar zo fijn als hier is, hebben we allemaal het gevoel dat het tijd is om weer het water op te gaan. We zijn blij met de goede ontvangst die we hier in Newport hadden, maar als Nederlands team komen we dichter bij de finish. Wij kijken er naar uit om daar ook te zijn.”

De rode boten. (c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race.

Rode teams wederom aan kop

Momenteel is er alweer het een en ander veranderd binnen de volgorde waarin de vloot op de Atlantische Oceaan vaart. Dongfeng Race Team vaart als eerste gevolgd door MAPFRE. Team Brunel en Team AkzoNobel zeilen als nummer drie en vier. Met nog ruim 2600 mijl voor de boeg kan er nog van alles veranderen. De juiste plek op de Golfstroom kiezen en een mogelijke confrontatie met de Grand Banks zijn uitdagingen waarmee de teams te maken (kunnen) krijgen.

De eerste boten worden volgende week in Cardiff, de hoofdstad van Wales, verwacht. Na deze oversteek volgen er nog twee etappes waarvan de laatste finisht in Den Haag.

Wil je de Volvo Ocean Race volgen? Klik dan hier voor de tracker.

Huidig klassement

MAPFRE – 53 punten
Dongfeng Race Team – 50 punten
Team Brunel – 42 punten
Team AkzoNobel – 36 punten
Vestas 11th Hour Racing – 28 punten
Team Sun Hung Kai/Scallywag – 27 punten
Turn the Tide on Plastic – 22 punten

(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race.

Omslagfoto: Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten