The Ocean Race

Team Brunel vaart tropische depressie in

18:00

Team Brunel is de tropische depressie ingevaren. Hoewel de wind iets is afgenomen, waait de wind nog steeds met ruim 32 knopen uit het zuidoosten. Volgens sommige voorspellingen krijgen de teams de komende uren windstoten tot 43 knopen voor hun kiezen. En omdat de storm schuin van voren komt, houdt schipper Bouwe Bekking rekening met golven van ruim vijf meter hoog.

Lagedrukgebied

StormIn feite is deze tropische storm een lagedrukgebied waar de luchtdruk extreem laag is. Dat betekent dat dit weersysteem zeer veel wind aanzuigt van de omliggende hogedruksystemen. Vandaar de hoge windsnelheden. Tijdens het passeren van zo’n systeem zal navigator Andrew Cape proberen de randen van het lagedrukgebied op te zoeken. In het geval van een lagedrukgebied op het zuidelijk halfrond zal dat de westelijke rand zijn, want hier waait de wind met de klok mee om een lagedrukgebied heen. Aan de westzijde van dit gebied waait de wind dus uit een zuidelijke richting.

De teams gebruiken deze zuidelijke wind als katapult. De komende uren wordt een tropisch achtbaanritje naar het noorden, waar bootsnelheden gehaald kunnen worden van zeker 30 knopen of 55 kilometer per uur. ”

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten