The Ocean Race

Team Brunel blikt terug op 8e etappe

13:56

Na een korte sprint is Team Brunel als vijfde aangekomen in Lorient. De etappe naar de Franse havenstad was zoals verwacht loodzwaar.  Gedurende de 647 mijl lange etappe moesten de zeven Volvo Ocean Race teams drie dagen lang opboksen tegen gigantische hoge golven en windsnelheden van meer dan 30 knopen. Team Brunel is nu twee punten uitgelopen op Dongfeng Race Team en verstevigt daarmee de tweede plaats in het algemeen klassement.

Volvo Ocean Race 2014-15 - Lorient ArrivalMet gemengde gevoelens staat schipper Bouwe Bekking op de steiger in Lorient. “Het scheuren van het J2 voorzeil was een domper voor het hele team. Zonder de voor die weersomstandigheden zo belangrijke J2 verloren we in enkele uren meer dan 12 mijl op de rest van de vloot. Uiteindelijk voeren we zelfs laatste. Gelukkig nam de wind enkele uren voor de finish iets in kracht af, waardoor we het grotere J1 voorzeil weer konden gebruiken. Uiteindelijk hebben we nog twee directe concurrenten, die ook strijden voor een podiumplaats, kunnen inhalen. Hiermee hebben we onze tweede plaats in het algemeen klassement verstevigd. Abu Dhabi Ocean Racing kan de eindoverwinning haast niet meer ontgaan. Wij gaan nu vechten om de tweede plaats vast te houden.”

Het was de etappe van de noordelijke winden. Kortom, een etappe lang aan de wind varen. Tijdens de eerste twee dagen van de etappe was het devies om zo dicht mogelijk onder de kust te zeilen. Hier kon het team van schipper Bouwe Bekking nog profiteren van een gunstige zeewind. De matige wind was allerminst stabiel, waardoor de zeilers vele zeilwissels moesten doen. De zee was hier kalm.

Volvo Ocean Race 2014-15 - Leg 8 to LorientNa het ronden van Cabo Finisterre nam de wind toe tot 20 knopen en werden de golven hoger. Twaalf uur later, toen de vloot in de beruchte Golf van Biskaje voer, nam de wind nog verder toe. Met meer dan 30 knopen wind schuin op de kop moest Team Brunel zich omhoog knokken door gigantische golven richting de Bretonse kust. Ondanks deze bootbrekende omstandigheden kwam het Nederlandse zeilteam redelijk ongeschonden uit de strijd. Alleen het J2 voorzeil scheurde en de media toren waarop de twee witte communicatie bollen staan overleefde het niet. De mannen van schipper Bouwe Bekking zijn gesloopt en verlangen naar een goede nachtrust.

In de komende dagen ondergaan de zeilers de verplichte medische keuring. Daarna moeten de zeilers van Team Brunel herstellen van deze achtste etappe. Ondertussen begint de technische walbemanning van Team Brunel met het uitvoeren van kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden. De zeilers krijgen enkele dagen vrij, waarna ze zich weer gaan  voorbereiden op de In-Port race en de volgende etappe, die op 16 juni start.

 

Tags: Last modified: 20 mei 2021
Sluiten