The Ocean Race

Mentale coaching maakt Team Brunel sterker

11:26

Naast een driekoppige medische staf beschikt Team Brunel ook over een eigen teamcoach. Namens sponsor Schouten Global helpt Anje-Marijcke van Boxtel de mannen van schipper Bouwe Bekking om mentaal sterker te worden.

Verbeterpunten boven water halen

Anje-Marijcke“Tijdens de medische screening maak ik eerst een kort praatje met de zeilers,” zegt Anje-Marijcke van Boxtel. “Uit die gesprekken kan ik al een aardig beeld opmaken van wat er in hun hoofden speelt. De dagen erna doe ik de individuele gesprekken, die ongeveer een uur duren. Dan komen de echte verhalen los. Eerst zijn dit de positieve dingen en als je dan doorvraagt komen er ook zeker verbeterpunten boven water. Dit gaat dan onder andere over onduidelijkheden of irritaties aan boord, omdat er soms te weinig gecommuniceerd wordt. Maar ook bijvoorbeeld over het feit dat sommige jongens nogal slordig zijn. Voor de een is dit prima en de ander irriteert zich aan dit soort kleine dingen.”

Communicatie is de sleutel

Volgens Anje-Marijcke zit de winst in het optimaliseren van de communicatie. “Iedereen presteert beter als hij weet wanneer hij goed gevaren heeft. Maar structureel feedback geven is nog geen gewoonte aan boord. Aan alleen een klap op je schouder en je duim omhoog steken heb je weinig. En dan het liefst direct, na bijvoorbeeld het draaien van een wacht of een stuursessie. Zo weten ze straks precies wat ze goed gedaan hebben. En door bijvoorbeeld bij navigator Andrew Cape de bootsnelheid op te vragen, weten ze wat ze tijdens hun wacht gepresteerd hebben.”

Anje-Marijcke heeft vervolgens bij Andrew Cape de data van de boot opgevraagd, zoals de bootsnelheid en koers. “Omdat we precies weten wie wanneer op wacht stond, aan het trimmen of sturen was, kan je deze gegevens koppelen aan de verhalen die ik hoorde. Zo komen effectieve en minder effectieve samenwerkingspatronen boven water. Binnenkort hebben we samen met het hele zeilteam een uitgebreide evaluatie, waar alle bevindingen inclusief de cijfers van Andrew doorgesproken worden. Dan gaan we kijken wat de beste combinaties zijn. De een is beter in sturen en de ander is een topper in trimmen. Uiteindelijk stelt het team aan de hand van deze gegevens de twee vierkoppige wachten samen.”

“Het draait uiteindelijk om de performance van de mannen en de boot. Ze moeten simpelweg zo hard mogelijk zeilen. En wie goed in zijn vel zit, presteert nou eenmaal beter en verbruikt daardoor ook nog eens minder energie. De grootste winst kan je halen om de dingen waar je goed in bent te perfectioneren. Alleen zo word je een hoog presterend team.”

 

Tags: Last modified: 22 april 2021
Sluiten