The Ocean Race

Medische training voor Team Brunel

11:14

Medische training Team Brunel

De zeilers van Team Brunel bereiden zich voor op eerste hulp bij ongelukken in hun race rond de wereld. Een hoofdwond behandelen, een breuk of een wond verbinden; midden op zee met huizenhoge golven is immers er geen arts of ziekenhuis in de buurt. Kortom, ook medisch gezien is het team op elkaar aangewezen.

Oefenen op kipfilet

“Pablo heeft verreweg het meeste talent”, grapt Bouwe Bekking over zijn collega Pablo Arrarte die soepel een naald en draad door een stuk kipfilet laat glijden. Het is allemaal onderdeel van de training die gegeven wordt door team-artsen Smit en Staarink. Bedreven legt de Spanjaard een knoopje in zijn zojuist gefabriceerde hechting. Hij kijkt trots. Bekking lacht: “Die overleeft het wel”.

Hoewel de mannen de grootste lol hebben bij hun stoomcursus ‘dokter-in-3-dagen’ benadrukt schipper Bekking de ernst ervan: “Natuurlijk is het een race en we willen heel graag winnen, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk gewoon weer met acht man veilig die haven in varen. En daarvoor moeten we elkaar medisch kunnen helpen, als de situatie daarom vraagt.”

Medische training Team Brunel

Zeilen zetten gaat sneller

De mannen krijgen les in reanimeren, het hechten van wonden en het zetten van een uit de kom geschoten arm. Niet alles verloopt even soepel. Een voorzeil van 485 vierkante meter wisselen blijkt sneller te gaan dan het zetten van een injectienaald, ondanks de aanwezigheid van vier paar handen. Op de vraag of een dergelijk akkefietje Team Brunel gedurende de race tijdsverlies zou opleveren zegt Bekking: “We zorgen gewoon dat we mijlenver voor liggen.”

Tags: Last modified: 22 april 2021
Sluiten