The Ocean Race

Laatste loodjes naar Auckland – AkzoNobel voorop

15:42

Leg 6 to Auckland, day 20 on board AkzoNobel, Jules and Chrids chat on the foredeck, 26 February, 2018.

Nog een dagje en dan moeten de eerste boten in Auckland aankomen, na een vermoeiende, maar interessante etappe vanaf Honkong. Team AkzoNobel strijd hard en heeft nog steeds een kleine voorsprong op Scallywag en Turn the Tideon Plastic. Zal het ze lukken om de etappe te winnen?

Schipper Tienpont is nog altijd geconcentreerd.
(c) Rich Edwards/Volvo Ocean Race

Stealth

De Nederlandse boot AkzoNobel, onder leiding van Simeon Tienpont, is net uit de stealth modus gekomen. Nog maar 12 mijl zit er tussen hen en de derde plaats, op dit moment ingenomen door Turn the Tide on Plastic. De andere teams kunnen nu geen gebruik meer maken van de ‘Stealth Mode’ omdat de koploper binnen 200 mijl van de finish is.

Krappe voorsprong

David Witt is een blij met zijn tweede positie.
(c) Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race

Een nadeel van de koppositie werd ook meteen duidelijk: de blauwpaarse boot kwam als eerste in lichtere winden terecht, waardoor het verschil met plaatsen 2 en 3 niet werd vergroot, maar juist verkleind. Scallywag schipper David Witt is in zijn nopjes met zijn tweede positie, dichtbij de Nederlandse boot: “De wind valt weg boven Nieuw-Zeeland. AkzoNobel komt daar misschien wel als eerste aan, maar zij moeten ook tegen de stroom in varen voor een paar uur. Wij niet. Misschien wordt het wel een kleine herstart, vlak voor de finish.”

Kyle Langford aan het roer. (c) Yann Riou/Volvo Ocean Race

Achterhoede

Het risico dat Team Brunel nam, verder naar het oosten zeilen, heeft niet gebracht waarop er werd gehoopt. De boot bevindt zich in de laatste positie, zo’n 170 mijl achter AkzoNobel. Brunel zeiler Kyle Langford geeft niet op: “We blijven vechten, misschien kunnen we nog een beetje in de buurt komen, maar het ziet er erg onwaarschijnlijk uit. We doen alles om de rest te pakken. Het is frustrerend want we hebben deze etappe erg goed gepresteerd en nu is al die moeite voor niks.”

Finish

Verwacht wordt dat de eerste boot morgen (27 februari) in de namiddag aan zal komen. In de Nederlandse tijd is dat in de loop van de ochtend. AkzoNobel wordt rond 10 uur Nederlandse tijd in Auckland verwacht, Scallywag en TTOP een dik uur later. Brunel komt waarschijnlijk in de namiddag aan. Op de Volvo Ocean Race – Live Stream worden de finishes live uitgezonden:

Klik hier voor de Volvo Ocean Race – Live Stream!

Omslagfoto: Rich Edwards/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten