The Ocean Race

Koninklijk Huis stapt in The Ocean Race

15:59

Dat Koning Willem-Alexander een groot fan is zeilen was, wisten we al. Vorig jaar nog zeilde hij in Scheveningen aan boord van Brunel, en met De Groene Draeck, de Lemsteraak van Prinses Beatrix, heeft hij ook de nodige mijltjes afgelegd. “Nu is het tijd voor een serieus project. Offshore wedstrijdzeilen heeft me altijd geboeid en met de komst van de IMOCA naar The Ocean Race is het tijd voor actie”, aldus onze Koning.

Sabbatical

Koning Willem-Alexander aan het roer van het jacht De Groene Draeck tijdens Sail Amsterdam. (c) ANP Royal Image/Koen van Weel

Aan Zeilen vertelt Zijne Majesteit Willem-Alexander dat hij tijdens het varen met Team Brunel de smaak flink te pakken kreeg en sindsdien aan het opstarten van een campagne heeft gedacht. “Het sturen van een VO65 is met niks te vergelijken. En om straks met foilende boot rond de wereld te gaan racen is een echte droom van me. Bovendien kan ik zo twee vliegen in één klap slaan, door staatsbezoeken te brengen aan de landen waar de stop-overs zullen zijn. In Nederland kan mijn vrouw Maxima voor mij waarnemen. De plannen heb ik al aan het kabinet voorgelegd en die gaan akkoord met mijn sabbatical van 9 maanden.”

Zijne Majesteit de Koning en Simeon Tienpont (c) Thierry Martinez/AkzoNobel

Nederlands team

De Koning is erg te spreken over de vele aandacht voor het zeilen in Nederland. “Nederland heeft een rijke zeilhistorie. In de afgelopen jaren lijkt het weer populairder te worden; Pieter Heerema in de Vendée Globe, twee teams in de Volvo Ocean Race, Mark Slats in de Golden Globe Race, en nu natuurlijk een Nederlands team voor de America’s Cup onder leiding van Simeon Tienpont. Er is zoveel talent hier en ik hoop dat we een sterk team met talentvolle Nederlanders voor The Ocean Race neer kunnen zetten.”

IMOCA uit Nederland

IMOCA Charal van Jeremie Beyou. Ook de Koning vliegt straks zo over het water (c) Yvan Zedda/Alea

Niet eerder werd er in Nederland een IMOCA gebouwd. De Koning wil daar verandering in brengen. Zijne Majesteit: “De bouw gaat op de eerste van de aankomende maand, aanstaande maandag van start. De boot is ontworpen door een bekende Nederlandse ontwerper en we hebben al een werf bereid gevonden om de foilende IMOCA te bouwen. Over de locatie kunnen we nog niets zeggen, dat blijft geheim, maar met Koningsdag maken we meer details bekend.”

Zeilen mediapartner

Wel mogen we met gepaste trots melden dat Zeilen mediapartner zal zijn van het Koninklijk Huis in deze campagne. Later meer.

Omslagfoto: Team Brunel, via Koninklijkhuis.nl

Tags: , , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten