The Ocean Race

VOR-schipper Simeon Tienpont is jarig

19:07

Simeon Tienpont
Leg 03, Cape Town to Melbourne. Arrival in Melbourne. Photo by Jesus Renedo/Volvo Ocean Race. 27 December, 2017.

Hoera! Vandaag mag Simeon Tienpont (Team AkzoNobel) 36 kaarsjes uitblazen. De zeiler uit Zuid-Holland heeft geluk… Hij is als een van de weinigen jarig tijdens een stop-over. De maanden die de Volvo Oceaan Race duurt, zijn de zeilers namelijk meer op het water dan op het land.

Simeon Tienpont jarig

(c) James Blake/Volvo Ocean Race.

Het was een bewogen jaar voor Tienpont. Half oktober werd het nieuws gebracht dat hij, een dag voor de eerste In-Port Race in Alicante van start ging, weg zou zijn bij Team AkzoNobel. Er zou sprake zijn geweest van contractbreuk. Een week later werd bekend dat Tienpont de zaak in de Volvo-soap had gewonnen. Vanaf etappe één is hij degene achter het roer geweest en daar is hij niet meer achter vandaan gekomen…

Simeon Tienpont jarig

Tienpont omringd door zijn familie. (c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race.

Hong Kong

De vorige etappe, van Kaapstad naar Melbourne, ging het Team AkzoNobel alles behalve voor de wind. Tijdens een fikse storm had het team schade opgelopen aan de mastrail van het grootzeil. De rail was in tweeën gebroken, waardoor het team verder voer op alleen de voorzeilen. Hierdoor bleef de snelheid de rest van de etappe beperkt. Zelfs de laatste mijlen voor Port Philip Bay stelden het team nog op de proef. De wind nam sterk af en vertraagde de aankomst. Na 17 dagen, 11 uur en 24 minuten kwam eindelijk de verlossing. De moeilijke en frustrerende etappe was ten einde.

Vanmorgen is het team dat onder Nederlandse vlag vaart, na 17 dagen, 21 uur en 6 seconden zeilen, als derde aangekomen in Hong Kong. Met deze prestatie maken zij het podium compleet. De paarse boot kreeg vanmorgen vroeg, vlak voor het naderen van de finishlijn, te maken met drama toen ze de aanvaring tussen Vestas en de vissersboot zagen. Ook hen aangeboden hulp kon helaas niets meer betekenen.

1 februari gaat etappe vijf van start richting Guangzhou.

Simeon Tienpont jarig

(c) James Blake/Volvo Ocean Race. 12 November, 2017.

Lees ook: Profiel: Simeon Tienpont (Team AkzoNobel)

Tags: , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten