The Ocean Race

Eerste strijd tussen Volvo Ocean 65 boten

11:30

Morgen verschijnen Team Brunel, Team SCA en Team Campos aan de start van de Round Canary Islands Race. Het is de eerste competitieve krachtmeting van de nieuwe one-design Volvo Ocean 65’s. Het parcours rond de zeven Canarische eilanden meet 650 nautische mijlen. Het start- en finishschot van deze eerste editie zijn ter hoogte van Marina Rubicón in Lanzarote klinken. De race duurt naar verwachting drie dagen. De inschrijving is tevens open voor ORC-gemeten jachten.

Uiteenlopende teams

Volvo Ocean Race Team Brunel. Foto: Feike EssinkHet drietal Volvo Ocean Race-boten brengt de meest uiteenlopende teams qua voorbereiding bij elkaar. De Spaanse campagne onder leiding van Iker Martinez moet het opnemen tegen twee van de ploegen met de meeste trainingsuren. Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord en het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking.

“We hebben twee drukke maanden in Nederland achter de rug, waarbij de focus vooral op relatievaren lag. Iedereen is blij om terug te zijn. We richten ons nu weer op performance en het optimaliseren van de boot”, aldus Bekking vanuit Lanzarote.

Senior adviseur

Martinez die als schipper van Telefónica als vierde eindigde in de editie van 2011-12, staat voor de enorme uitdaging om de achterstand op zijn concurrenten in te halen. Team SCA heeft al meer dan een jaar extra ervaring in het zeilen van de nieuwe Volvo Ocean 65. Het zal Martinez in ieder geval niet ontbreken aan serieuze racekennis aan boord. Hiervoor is de Franse offshore icoon Michel Desjoyeaux aan boord. Daarmee geeft Desjoyeaux direct vorm aan zijn nieuwe rol als de senior adviseur van het team.

“Het is een grote uitdaging. Niet alleen omdat de Volvo Ocean Race voor alle bemanningsleden zo’n lange en zware race is, maar ook omdat we niet veel tijd hebben voor de start van de eerste etappe op 11 oktober”, zegt Martinez.

Volvo Ocean Race Team Alvimedica. Foto: Amory Ross / TEAM ALVIMEDICAAbu Dhabi Ocean Racing versus Team Alvimedica

Terwijl drie teams zich dus opmaken voor de Round Canary Islands Race, zijn Team Alvimedica en Abu Dhabi Ocean Racing nog altijd onderweg naar Europa. Zij steken de Atlantische Oceaan over van Newport, Rhode Island naar Groot-Brittannië, maar moeten volgens de Volvo Ocean Race-regels meer dan twee mijl bij elkaar vandaan blijven.

De bemanningen worden geplaagd door gebrek aan wind en Abu Dhabi-schipper Ian Walker vat de situatie bondig samen: “Wat eerst een race naar het noorden was, is nu een race naar het oosten geworden. Dat heeft Team Alvimedica terug in de race gebracht. We varen nu richting het oosten, maar het gaat gewoon niet snel.”

Chinezen trainen inshore

Terwijl hun rivalen de kans grijpen om zoveel mogelijk mijlen op open zee te maken, trainen de mannen van het Dongfeng Race Team juist dicht onder de kust, met als doel de bemanning, die grotendeels uit nieuwkomers bestaat, beter te laten presteren. Onder hen zijn ook vier Chinezen. Ze staan onder begeleiding van de inshore coach Thierry Péponnet, de olympische 470-kampioen van de Spelen in Seoul 1988.

“De reden dat we zoveel inshore training doen, is dat we denken dat dit de beste manier is om aan de communicatie aan boord te werken”, vertelt teambaas Bruno Dubois. “Wij geloven dat het beter is als we offshore dezelfde dynamiek en procedures gebruiken als inshore.”

Last modified: 5 mei 2021
Sluiten