The Ocean Race

Dongfeng geeft koppositie niet uit handen

21:10

Dongfeng Race Team is als eerste ontsnapt aan de windschaduw van Sri Lanka. Daarmee kon de Chinese boot een voorsprong nemen van 29,6 mijl op het Nederlandse Team Brunel. Op dit moment vaart de Volvo Ocean Race-vloot met een snelheid van circa 13 knopen richting het oosten.

Aansluiting

De zes Volvo Ocean 65’s koersen af op een eiland ter hoogte van de noordelijke kust van West-Maleisië. Allemaal genieten ze van een stabiele en vrije bries. De afgelopen twee dagen trad een accordeon-effect op. Leg 3 onboard Dongfeng Race TeamToen de voorhoede de windschaduw van Sri Lanka bereikte, kon de achterhoede inlopen. Nadat de koplopers de nieuwe wind bereikten, konden ze weer uitlopen.

Gedurende de komende 600 zeemijl geldt opnieuw het inmiddels welbekende patroon van het elkaar bespioneren en proberen om aansluiting te houden. Aan boord leven de zeilers in een soort wasmachine met veel water over dek.

Voor het Chinese team zou etappewinst een welkome zege zijn. Het zou voor het eerst zijn dat een Chinese boot een etappe in de Volvo Ocean Race wint. Bovendien zou Dongfeng daarmee de leiding in het overallklassement van Team Brunel overnemen. En dat voor de ogen van het thuispubliek.

Volgens het laatste positierapport vaart Abu Dhabi Ocean Racing op 32 zeemijl in derde positie, ruim twee mijl achter Team Brunel. Samen met Dongfeng stonden ze voor aanvang van de derde etappe naar Sanya gelijk, met vier punten. Met nog ongeveer 2500 mijl van de 4670 mijl voor de boeg, is het geenszins een gelopen race.

Het gat met MAPFRE (Xabi Fernández/ESP) en Team Alvimedica (Charlie Enright/USA) is eveneens klein, respectievelijk 2,3 en 3,5 mijl op Abu Dhabi Ocean Racing. Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord zeilt daar 26,3 mijl achter.

Leg 3 onboard Dongfeng Race TeamStraat van Malakka

De vloot wordt rond 25-26 januari, afhankelijk van de weersomstandigheden, op de finishlijn in Sanya verwacht. Allereerst zullen de zes teams door de Straat van Malakka moeten navigeren. Dit 500 zeemijl lange stuk scheidt het Indonesische eiland Sumatra van Maleisië en is één van de drukste vaarwegen ter wereld. Tegelijkertijd is de zeestraat op het smalste punt slechts 1,5 mijl breed. Deze bottleneck zou de achtervolgers wellicht in staat stellen om Dongfeng terug te halen, als de Chinese boot dan nog vooraan zeilt. De vloot zal naar verwachting komend weekend dit deel van de route naar Sanya bereiken. Momenteel boeken ze flinke vooruitgang naar de Golf van Bengalen.

Team Vestas Wind

Team Vestas Wind is ondertussen nog met een schip van Maersk Line onderweg van Maleisië naar Italië. Vervolgens zal de Deense VO65 met hulp van racesponsor GAC Pindar worden getransporteerd naar de bootwerf van Persico in Bergamo om herbouwd te worden. De verwachte aankomstdag is 25 januari. Het Deense team hoopt aan de twee slotetappes deel te nemen.

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten