The Ocean Race

De La Plaza vervangt Dirk de Ridder

06:48

March 30, 2013. Team Brunel leads the Volvo Ocean 65 fleet around Cape Horn.Dirk de Ridder zal wegens andere zeilverplichtingen de komende leg niet meevaren aan boord van de Nederlandse Volvo Ocean Race-equipe van Team Brunel. Tijdens de vijfde etappe verving de Fries de nog steeds geblesseerde Laurent Pagès. Voor de zesde etappe heeft schipper Bouwe Bekking de Spaanse zeiler Javier de la Plaza ingehuurd.

De bedreven trimmer was eerder bemanningslid aan boord van Telefónica Black in de Volvo Ocean Race van 2008/2009.
Javier de la Plaza heeft vele zeilsuccessen op zijn naam staan. In 2000 werd hij wereldkampioen in de 49er, een spectaculaire tweemans zwaardboot die geliefd is onder Volvo Ocean Race-schippers zoals Iker Martínez en Chris Nicholson. In dezelfde klasse won hij zilver en brons tijdens de Europese kampioenschappen van 1999 en 2001. Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney eindigde hij in de 49er-klasse op een vierde plaats. Tevens behaalde hij vele overwinningen in de acht meter lange kielboot J/80, met als hoogtepunt goud op het WK van 2007 en 2010. De afgelopen jaren was de la Plaza vooral actief in de Melges 32 en de TP52 eenheidsklassen.

Grootste droom

“Toen ik in 2008 gevraagd werd voor Telefónica Black kwam mijn grootste droom uit. Naast de America’s Cup, is de Volvo Ocean Race het hoogste haalbare in het zeilen”, zegt Javier de la Plaza. “Elke topzeiler moet de Volvo Ocean Race in ieder geval één keer in zijn leven varen. Hoewel ik gespecialiseerd ben in trimmen, vind ik het geweldig om te sturen. Ik ga proberen om samen met het team een goed resultaat neer te zetten.”

“We wisten van te voren dat Dirk de Ridder wegens andere verplichtingen helaas maar één etappe kon meevaren. Javier is een uitstekende vervanger. Ik ken hem uit mijn tijd bij Telefónica. Hij is de beste genua trimmer van Europa en een voortreffelijke stuurman”, zegt Bouwe Bekking.

“Ik ben nu twee dagen thuis”, aldus Dirk de Ridder. “Eind deze week vlieg ik naar het Caribisch gebied waar ik op de 30 meter lange supermaxi Comanche de Les Voiles de Saint-Barth race ga varen. Ik heb voor een heel zeilseizoen bij het Comanche-team getekend. Ik heb wel gemengde gevoelens, want ik had het echt naar mijn zin bij Team Brunel.”

Last modified: 5 mei 2021
Sluiten