The Ocean Race

Team Brunel profiteert van noordelijke route

12:10

De keuze voor de noordelijke route lijkt voor Team Brunel zijn vruchten af te werpen. Samen met Team SCA koos Team Brunel er dinsdagavond voor om weg te draaien van de vloot en noordwaarts te varen. In eerste instantie nam de afstand op de koploper toe, maar ondertussen heeft Team Brunel de koppositie overgenomen met meer dan 80 zeemijl voorsprong op de nummer twee. De dames van Team SCA konden minder profiteren van de keuze voor het noorden , zij varen achteraan in deze vierde etappe.

Ervaring leert

Leg 4 onboard Team BrunelDe keuze van Team Brunel- schipper Bouwe Bekking en zijn navigator Andrew Cape lijkt gedurfd. Volvo Ocean veteraan Bekking heeft echter een weloverwogen keuze gemaakt waar zijn ervaring een groot aandeel in heeft. In 2012 koos de etappewinnaar Groupama ook voor de noordelijke route. De toenmalige navigator Jean-Luc Nélias is nu navigator aan boord van MAPFRE en koos ditmaal voor de zuidelijke route: “De wind doet niet wat we verwacht hadden.”

Andrew Cape vindt de strategie van de andere teams maar niks. “De andere boten varen wel erg defensief. Het lijkt wel een optocht en niemand durft een beslissing te maken zoals wij.” De jonge zeilers als Louis Balcaen en Rokas Milevičius zijn blij dat hun schipper en navigator lef tonen en iets anders doen dan de rest.

Bekking legt zijn keuze uit: “Volgens de weersvoorspellingen staat er na het passeren van de Filipijnen nauwelijks wind. Er ligt daar een hogedrukgebied in de weg. Tevens weten we dat de stroom in dit deel van de Grote Oceaan zeer sterk is. Deze zogenaamde Kuroshio zeestroming, die in het westen van de noordelijke Grote Oceaan langs de kust van de Filipijnen en Japan stroomt, kan snelheden bereiken van meer dan 5 knopen.”

Team Brunel vaart ongeveer 500 zeemijl extra, maar dat weegt niet op tegen de gunstige koers die zij varen, meer wind in de zeilen en de stroming die hen in de goede richting zet. Het laatste stuk in de passaatwinden moet de Volvo Ocean-vloot aan de wind varen. De bovenliggende positie van het Nederlandse team zorgt voor een voordeligere windhoek waardoor ze ook daar sneller kunnen varen.

Team SCA

De dames van Team SCA kozen voor dezelfde route als Team Brunel, maar voor hen pakt het minder gunstig uit. Het verschil met Team Brunel zit hem voornamelijk in de bootsnelheid. Gemiddeld varen de dames in de noordelijke route van deze etappe 0,5 tot 0,9 knopen langzamer dan het Nederlandse team. Team SCA mist daarmee de aansluiting en heeft te maken met een zone met minder wind. “Het voelt alsof zij de boeg naar beneden drukte, snelheid maakte en de wind meenamen,” zegt Carolijn Brouwer in het dagelijkse blog van Team SCA. Het damesteam heeft net als Team Brunel nog wel het bovenliggende voordeel op de rest van de vloot. Ook zij hebben dan een gunstige windhoek bij de Doldrums en kunnen hier hun voordeel mee doen.

Poortman gewond benedendeks

De harde wind en de hoge golven waar Team Brunel zo goed in gedijt, hebben hun eerste slachtoffer gemaakt. “Al moeten ze mijn arm eraf hakken, maar ik ga Kaap Hoorn ronden,” zegt Gerd-Jan Poortman. De schrik zit er goed in bij de Nederlandse zeiler. Bij een zeilwissel in het holst van de nacht werd de voordekker door een grote golf vanaf het voordek tegen één van de opstaande zijzwaarden gesmeten. Het resultaat is een gescheurd trommelvlies en een gekneusde arm. Poortman werd direct met paardendosering pijnstillers in zijn bunk gelegd. “Op dat moment denk je wel even, shit, de volgende leg is die waar we Kaap Hoorn moeten ronden,” aldus Poortman.

Poortman is een specialist op het gebied  van klappers maken tegen het zijzwaard. In 2006 gebeurde hetzelfde aan boord van ABN AMRO 2 en brak hij z’n rug. Omdat hij later met Team  Delta Lloyd ook de legendarische Kaap Hoorn-etappe miste, werd het voltooien van die leg voor Poortman een doel op zich.

Deze morgen meldde Poortman zich ondanks een moeilijke beweegbare arm alweer voor zijn strijd met de elementen. Maar schipper Bouwe Bekking dacht daar anders over en liet de voordekker verplicht beneden blijven. Eenzelfde remedie werkte eerder deze week ook uitstekend voor de grieperige Pablo Arrarte.

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten