The Ocean Race

Bouwe Bekking: ‘Het resultaat is gewoon slecht’

07:02

 

image-2015-04-05 klein“Het zeilen was fantastisch, maar het resultaat is gewoon slecht,” aldus Bouwe Bekking nadat hij zondagavond in het Braziliaanse Itajaí met Team Brunel als vierde eindigde in de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race. De etappewinst ging opnieuw naar Abu Dhabi.

“We gaan niet het kapotte voorzeil de schuld geven. De andere teams hadden ook te kampen met problemen en waren simpelweg een beetje beter dan wij,” concludeerde Bekking die met zijn team opnieuw teleurstellende.
“We konden de koplopers aardig bijhouden, maar je komt er gewoon niet voorbij,” aldus Dirk de Ridder die als ‘invalskracht’ deze etappe zeilde. “Dat is echt frustrerend. Het voelt alsof we tweede of derde hadden moeten worden. Deze boten varen allemaal even hard. Op snelheid kom je er niet voorbij. Inhalen lukt meestal alleen na een goede tactische beslissing.”

Slechtste kant

De eerste week liet de Zuidelijke Oceaan zich direct van zijn slechtste kant zien. De gure wind waaide met 27 knopen uit het zuidoosten en de cycloon Pam had huizenhoge golven achtergelaten. In het holst van de nacht ramde de boot door huizenhoge golven. Een deel van de bemanning vocht tegen zeeziekte. De rest had die strijd allang verloren. Zelfs de ervaren oceaanzeiler Dirk de Ridder moest het ontgelden: “Het was echt afzien.” Ook schipper Bouwe Bekking at ruim 48 uur niet: “Als ik één hap neem, ga ik er ook aan.” Volgens onboard reporter Stefan Coppers was het met dit soort omstandigheden niet echt gezellig aan boord. “Er werd nauwelijks gegeten en niet gepraat. Alle energie werd gebruikt om te overleven.”
Daarna kalmeerde de zee enkele dagen. De zon ging schijnen en het werd iets warmer. Navigator Andrew Cape verdiepte zich in honderden weermodellen en tuurde dagen achter elkaar naar de verschillende routes richting Kaap Hoorn. Capey koos uiteindelijk voor een zuidelijke route straks langs de icegates. Terwijl de teams naar het zuidoosten afzakten, daalde temperatuur tot maar een paar graden boven nul en werd het meest afgelegen stukje aarde gepasseerd. Enkele dagen later werd Kaap Hoorn gerond.

Hoogtepunt race

“De afgelopen dagen hadden we fantastisch zeilzweer,” zei Bouwe Bekking na het ronden van Kaap Hoorn. “Dit is altijd het hoogtepunt van de race. Volvo Ocean Race-zeilers die in het verleden om welke reden dan ook Kaap Hoorn niet konden ronden, hebben voor hun gevoel de race niet afgemaakt. Kijk maar naar Gerd-Jan, die tot tweemaal toe deze etappe niet mee kon varen en dus het ronden van Kaap Hoorn moest missen. Nu is hij zo gelukkig als een kind. Deze etappe is loodzwaar. Ga er maar aanstaan: de boten racen met hoge snelheden door de meest afgelegen oceaan ter wereld. De romp doorklieft huizenhoge golven, met honderden liters ijskoud buiswater als gevolg. Na het ronden van de Kaap zijn de mannen van de jongens gescheiden.”
Na Kaap Hoorn werd het warmer en zou alles beter worden dacht Stefan Coppers. “Het ronden van Kaap Hoorn kon niet mooier. De rots lag in de verte. De zon scheen uitbundig en er stond lekker veel wind. Perfect zeilweer. Er werd gelachen. Eindelijk hadden we kalmer vaarwater bereikt, met maar 15 knopen wind. De veiligheidslijnen werden afgedaan. Samen met MAPFRE zeilden we langs de rotsachtige kust van Argentinië. Maar bij Vuurland sloeg het weer compleet om.”

Lieren kraakten

De zon was net onder, toen plots de zeilen extra wind vingen. De windmeter schoot omhoog. 55 knopen wind. Lieren kraakten. Lijnen piepten. Rokas probeerde tevergeefs de grootste fok (J1) te vieren. Mannen aan dek probeerden schreeuwend zichzelf, maar ook de boot te redden. Wat een kracht! De laatste windstoot werd de fok te gortig. Met een grote klap werd hij opgeblazen. Deze etappe was de zwaarste etappe tot nu toe.”
De komende dagen ondergaan de zeilers de verplichte medische keuring. Daarna moeten de zeilers van Team Brunel herstellen van deze spannende vijfde etappe. De walbemanning is gestart met het uitvoeren van kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Schipper Bekking vliegt vandaag naar Nederland.
De zeilers krijgen enkele dagen vrij, waarna ze zich weer gaan voorbereiden op de In-Port race en de volgende etappe, die op 19 april start.

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten