The Ocean Race

Annemieke Bes over dramatische etappe

12:19

Hong Kong Stopover. Around Hong Kong Island Race. 28 January, 2018.

Annemieke Bes stond samen met John Fisher aan dek toen het op 26 maart helemaal misging bij Team Sun Hung Kai/Scallywag. In zwaar weer sloeg de Britse ‘Fish’ overboord. “Je wilt zo graag dat je hem vindt. Je blijft zoeken. Als het aan ons had gelegen, waren we nu nog aan het zoeken geweest,” kijkt Annemieke terug op de onzekere uren.

(c) Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race

De zeven deelnemende boten passeerden op weg naar Brazilië het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, de Kaap Hoorn. Het weer is angstaanjagend; huizenhoge golven, stormachtig, nat en koud. Deze langste etappe, 7600 mijl, is te vergelijken met een koninginnenrit in een zware wielerronde. “Het was nog schemerig toen het gebeurde. Er was geen paniek, maar wel een zorgelijke situatie. Ik wist bij de call direct dat het foute boel was,” vertelt Annemieke.

Nipper, Fish en Bessie. (c) Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race.

Onuitwisbare indrukken

Momenteel is de zeilster even in Nederland om bij te komen van de heftige etappe van de Volvo Ocean Race. Ze wilde bij haar naasten zijn om de onuitwisbare indrukken van de etappe tussen Auckland en Itajaí een plaats te geven.

Nieuwsuur

Op het strand bij Bloemendaal vertelt Annemieke bij de NOS voor het eerst haar verhaal over de dramatische etappe, waarbij Fisher overboord sloeg. De bemanning slaagde er niet meer in zijn lichaam terug te vinden. Klik hier om de aflevering van Nieuwsuur (vanaf minuut 35.40) te bekijken.

Twee dagen na het incident heeft het team besloten de Volvo Ocean Race te vervolgen. Maandag vertrekt Annemieke weer richting Brazilië, waar op 22 april de 8e etappe start. Deze brengt de vloot van Itajaí naar Newport in Amerika.

Lees ook: Man overboord bij Scallyway in Zuidelijke Oceaan

Omslagfoto:  Rich Edwards/Volvo Ocean Race

Tags: , , , , , Last modified: 11 april 2018
Sluiten