The Ocean Race

AkzoNobel: Meer dan 600 mijl in 24 uur!

17:04

Leg 9, from Newport to Cardiff, day 4 on board Team AkzoNobel. Nicolai Sehested on the wheel. 23 May, 2018.

Team AkzoNobel leidt in recordsnelheid de negende Volvo Ocean Race-etappe. Schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning legden in 24 uur de grootste afstand af, die ooit in de Volvo Ocean Race is gezeild. De Nederlandse Volvo Ocean 65 scheert momenteel over de Atlantische Oceaan en is de grens van 600 nautische mijlen in een etmaal inmiddels voorbij.

601,62 – 25,08

(c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Team AkzoNobel verbeterde niet alleen het 3-jaar oude 24-uur afstandsrecord van de Volvo Ocean 65-klasse, maar ook het Volvo Ocean Race-record dat nog in handen was van Ericsson 4. De winnaar van de editie 2008-09 noteerde toen 596,6 mijlen in een etmaal. Vanmiddag om 13:00 UTC zat AkzoNobel al op 601,62 mijlen bij een gemiddelde snelheid van 25,08 knopen. Dat aantal kan nog stijgen.

Simeon Tienpont is tevreden, en terecht.
(c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Gaspedaal

“Het is geweldig om de snelste boot in de race te zijn. Vooral in deze condities, waarin we redelijk veilig hard kunnen gaan”, reageerde Tienpont. “Onze grote dank gaat uit naar de walploeg voor het zo goed klaarmaken van de boot, zodat wij echt het vertrouwen hebben om het gaspedaal goed in te drukken.”

Kapitein Langzaam

Martine Grael is sneller dan haar vader.
(c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Twee van zijn bemanningsleden hadden een extra reden om dit succes te vieren. Olympisch kampioene Martine Grael, de dochter van Ericsson 4-schipper Torben Grael, behoort tot de kern van de AkzoNobel-bemanning. Navigator Jules Salter was aan boord toen Ericsson 4 het vorige record zette. “Natuurlijk is Martine blij. Ze kan haar vader nu officieel ‘Kapitein Langzaam’ noemen”, grapte Tienpont. “Jules heeft eveneens een mooie glimlach op zijn gezicht voor het breken van zijn eigen record.”

Navigator Jules Salter heeft zijn eigen record ruimschoots verbroken.
(c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Herstart

In de komende 24 uur zullen de perfecte condities naar verwachting abrupt veranderen zodra de vloot de rug van een hogedrukgebied bereikt. De bries zal dan extreem licht worden. Deze verandering biedt de achtervolgers de kans om het gat te dichten, wat kan resulteren in een herstart op zo’n 500 mijl voor de finishlijn. Dat is slecht nieuws voor koploper team AkzoNobel, die vandaag 10 mijl voorsprong heeft op Team Brunel en bijna 60 mijl op de in derde positie zeilende Vestas 11th Hour Racing. Voor de anderen komt de weersverwachting als een geschenk.

Aankomst: 28 mei

De verwachte aankomsttijd voor de koplopers in Cardiff is de avond van maandag 28 mei. De bulk van de vloot zal de volgende dag binnenkomen. De race tracker is live, waarmee de finale 1.000 mijlen van de negende etappe goed te volgend zijn.

Omslagfoto: Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Tags: , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten