Actueel

Frieslands trots behoort tot immaterieel erfgoed

14:48

Het SKS kampioenschap skûtsjesilen is onlangs bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Hiermee is de SKS gewaardeerd drager van het collectief geheugen. Op deze lijst staan inmiddels meer dan 160 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken. Met de bijschrijving in de Inventaris laten de gemeenschappen zien dat ze bezig zijn met de borging van hun immaterieel erfgoed en dat ze werken aan de zichtbaarheid ervan.

Plaatsing op deze Inventaris Immaterieel Erfgoed is de landelijke erkenning zoals die is geratificeerd door Unesco. Het is behalve een waardering op zich ook het voorportaal voor verwerving van de wereldwijd erkende status als Unesco Werelderfgoed. De deelnemers laten tijdens de SKS-wedstrijden zien waarvoor de skûtsjes in het begin van de 20ste eeuw werden gebouwd. Namelijk om zo snel mogelijk met vracht onder zeil van a naar b te gaan door de wateren van Friesland.

Frieslands trots

De unieke cultuur van het SKS skûtsjesilen behoort tot de trots van de provincie. Mede dankzij langgekoesterde warme banden, en het feit dat je als winnaar van het SKS skûtsjesilen wordt gewaardeerd als een koning, hoeft niemand ooit aan een Fries uit te leggen waarom het SKS skûtsjesilen bewaard zou moeten worden voor de toekomstige generaties. Openheid en toegankelijkheid maken het SKS skûtsjesilen vandaag de dag van iedereen. Juist daarom vindt het SKS-bestuur het belangrijk dat de kernwaarden vastgelegd en gekoesterd worden. Dit voor een stuk blijvende erkenning in Friesland, Nederland en daarbuiten.

Op naar het jubileumweekend

Helaas gaat deze zomer het jaarlijkse SKS kampioenschap skûtsjesilen niet door vanwege het coronavirus. Wel wordt er in het jubileumweekend, op 11, 12 en 13 september, gestreden om de jubileumbokaal.

Omslagfoto: Martin de Jong

 

Tags: , , , , Last modified: 3 juli 2020
Sluiten