Olympische Spelen

“Zeilen wordt zo een gelukssport”

12:00

Marit Bouwmeester

Marit BouwmeesterIn het postolympische jaar experimenteert de internationale zeilbond ISAF met een aantal nieuwe wedstrijdvormen om het zeilen aantrekkelijker te maken voor het grote publiek. Veel wedstrijdzeilers kunnen zich echter niet in de veranderingen vinden en overwegen actie te ondernemen.

De organisatie van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik liet donderdag weten dat het komende week een nieuw wedstrijdformat hanteert. Na de eerste vier zeildagen kwalificeert enkel de top zes zich voor de medalrace, waar de resultaten van de eerste dagen vrijwel in zijn geheel geschrapt worden.

“Ik ben het er totaal niet mee eens”, liet Marit Bouwmeester weten aan NUsport na de toelichting op het nieuwe format. “Eigenlijk wordt op deze manier een gelukssport gecreëerd.”

De ISAF is naarstig op zoek naar een nieuwe competitieopzet nadat surfer Dorian van Rijsselberghe met grote overmacht naar het olympisch goud voer. Al voor de afsluitende finalerace was de Texelaar tijdens de Spelen van Londen verzekerd van de overwinning.

Om een dergelijke situatie in Medemblik te voorkomen, heeft de organisatie, op verzoek van de ISAF, gekozen voor een wedstrijdformat waarbij alleen de eindranking na de eerste vier wedstrijddagen als punten meetellen in de medalrace. Zo kan het echter zijn dat iemand die alle normale races wint, maar slechts derde wordt in de medalrace, niet de uiteindelijke winnaar is.

 

Boycot

“Maar zeilen is een consistency sport”, laat Bouwmeester weten. “De meest constante wint. Deze nieuwe opzet is alsof na zeventien holes golf slechts de beste zes door mogen naar hole achttien en daar allemaal maar één keer mogen slaan. Daar komt echt te veel geluk bij kijken, zeker vanwege de wisselende weerscondities.”

“Dorian was gewoon zoveel beter in Londen, jammer dat het voor de laatste dag al bekend was, maar als je zo sterk bent, hoor je toch gewoon te winnen? Ze willen het lang spannend houden, maar daar gaat het niet om. Mensen willen sporthelden zien. De 100 meter van Usain Bolt duurde minder dan tien seconden, maar was wel het best bekeken evenement van Londen.”

Volgens de zilveren medaillewinnares van Londen begint de zeilvloot inmiddels flink te morren over de gewenste veranderingen van de ISAF. “Ik merk zelfs dat sommige zeilers spreken van een boycot. Ik weet niet wat er straks in Medemblik gaat gebeuren, maar ik merk dat zeilers het inmiddels zo oneens zijn met deze nieuwe regels dat ze beginnen samen te spannen.”

 

Test

Collega Pieter-Jan Postma denkt echter niet dat het daadwerkelijk tot een boycot zal komen. Hij kan zich dan ook vinden in de gedachtegang van het ISAF, dat 2013 tot ‘testjaar’ heeft bestempeld. “Vooropgesteld, ik ben het met Marit eens, zeilen is een consistency sport. We varen over een langere periode bij wisselende omstandigheden. Dan kun je niet één moment aanwijzen en daaruit de winnaar laten komen.”

“Maar bij het ISAF-congres is gezegd dat het bij de Spelen van Rio anders moet. Daarom willen ze dit hele jaar bij verschillende wedstrijden gaan testen met verschillende systemen. En dan wordt er aan het eind van het jaar een bewuste keuze gemaakt. Daar kan ik me wel in vinden, helaas hoor je die uitleg te weinig.”

Postma, die in Londen het goud miste door een geraakte boei en net naast het podium belandde, gaf wel toe dat niet alle geteste systemen even succesvol zijn. “Bij de wedstrijd in Miami won Dorian alles in de aanloop naar de medalrace. Maar daar was de medalrace juist allesbepalend. Dorian werd daarin derde. Dus ondanks dat hij alle andere races gewonnen had, eindigde hij als derde.”

“Dan is er niet langer de garantie dat de beste wint en dat moet natuurlijk wel. Maar je moet het in verband zien met dit gehele seizoen. Er wordt getest. Ik vind het eigenlijk ook wel leuk en vergeet niet: bij de Delta Lloyd Regatta zijn in het verleden ook de medalrace en livetracking geïntroduceerd, ook als test. En die zijn er wel doorheen gekomen.”

Door: NUsport/Anne Joldersma

Tags: , , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten