Nieuws

Op het water zeiler, op de kant moeder

Zeilen sprak met Marit Bouwmeester

05:29

Marit Bouwmeester valt niet weg te denken uit het ILCA 6-wedstrijdveld. De meervoudig wereldkampioen is in mei bevallen van haar dochter en heeft onlangs alweer haar eerste podiumplek bemachtigd tijdens het EK in Frankrijk. Nu is ze warm aan het lopen voor de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs worden gehouden.

Hoe gaat het met je?
“Ik kan niet anders zeggen dan dat het supergoed gaat. Ik zit heel goed in mijn vel. Iets meer dan zeven maanden terug ben ik bevallen van onze dochter Jessie en ik ben alweer lekker aan het zeilen. Thuis gaat het goed en met sporten gaat het goed, dus ik ben erg dankbaar voor de situatie. Natuurlijk wordt alles wat uitdagender met kids. Een baby combineren met topsport vergt een strakke planning. Gelukkig krijg ik alle steun van mijn vriend en familie. Kleine Jessie is supervrolijk en lacht veel, dus dat maakt het weer helemaal goed als ze om 05:30 uur wakker wordt. Het voordeel van die nieuwe tijd om op te staan, is dat ik lekker wat aan mijn dag heb.”

Je bent snel weer in shape. Hoe heb je dat gedaan?
“Dat heb ik niet alleen gedaan, maar met veel steun van anderen. Mijn vriend gunt me deze kans, het Watersportverbond heeft vertrouwen in me. Dat werkt allemaal heel motiverend voor mij. De support van mijn omgeving is fantastisch. Daarvoor bedank ik ze ook vaak. Na de zwangerschap had ik een bepaald niveau en vanaf daar moest ik door middel van kleine stappen weer progressie maken. Ik mocht mijn lichaam steeds meer gaan belasten. Ik heb een heel uitgestippeld programma gevolgd dat door experts is samengesteld en hierin ben ik volledig begeleid. Nu is de handrem ervan af en mag ik mezelf weer flink pushen. Dat vond ik een grote uitdaging, niet het uiterste van mezelf vragen. Aan de andere kant wil ik natuurlijk ook niet door overbelasting de rest van mijn leven in mijn broek plassen… ;)”

En hoe gaat het met het zeilen?
“Op 12 mei ben ik bevallen en relatief snel daarna ben ik naar Marseille gegaan om weer het gevoel terug te krijgen en de baai te verkennen. Toen was ik lichamelijk nog niet oké. Dat was ook zo tijdens het WK in Texas. Natuurlijk heeft de zwangerschap invloed gehad op mijn buikspieren en bekkenbodem. Deze zijn zwaar belast en daardoor was ik toen nog niet in staat om te hangen in de boot en heb ik toen alleen maar rechtop gezeten. De zes racedagen waren erg intensief. Met een prijs naar huis gaan was toen ook niet het doel, maar wel om te kijken wat het veld heeft gedaan en waar ik zelf stond. Stap voor stap werkte ik vanaf toen naar het EK toe. Samen met een sportarts, fysieke trainer en mijn coach Jaap Zielhuis. Op het EK heb ik het brons gepakt en daar ben ik erg blij mee, want ik was nog steeds niet in topvorm. Ook toen was winnen niet het doel, maar ontdekken waar we deze winter aan moeten werken. Daarna voelde ik me weer zekerder, mijn vertrouwen is meer terug en ik weet dat ik nog gemotiveerd ben. Allemaal potentie voor de toekomst.”

Hoor ik het goed dat Jaap Zielhuis nu je coach is?
“Dat klopt. Ik werkte altijd met mijn broer Roelof samen. Hij is van heel grote invloed geweest op al mijn successen en mede door zijn nauwe betrokkenheid haalden we goud in Rio. Vorig jaar raakten de vriendin van Roelof en ik beiden tegelijkertijd zwanger en dat was het moment dat we besloten dat het te ingewikkeld werd om op dezelfde wijze verder te gaan. Roelof zal altijd betrokken blijven bij mijn campagnes. Ik ben hem heel dankbaar voor alles, hij is een van de beste coaches die ik ken en ik ben erg blij dat ik met hem kon werken. Ik ben natuurlijk ook heel blij dat Jaap nu mijn coach is.”

Heeft de geboorte van Jessie je veranderd?
“Ze hebben mij weleens ‘soft’ genoemd omdat ik blij was met brons op het EK. Ik had een jaar niet gezeild en moest fysiek helemaal terugkomen. We gingen niet naar het toernooi om te presteren, dus dat ik alsnog huiswaarts keerde met een medaille maakte me blij. Volgend jaar ben ik waarschijnlijk minder blij met een derde plaats. Wat ik lastig vind is dat ik mijn familie thuis moet achterlaten als ik op pad moet voor wedstrijden. Dan ben ik al snel twee weken van huis. En voorheen kon ik flink balen van een slechte dag en daar ook wel in blijven hangen. Als ik nu het huis binnenstap, ben ik moeder. Ik kan mezelf beter aan- en uitzetten. Op het water geef ik alles en ben ik zeiler en op de kant ben ik moeder. Er is nu meer dan zeilen en daar voel ik mij heel bevoorrecht over. Vroeger ging ik ook makkelijker met tijd om, maar ik zie steeds meer hoe kostbaar die is.”

Hoe ziet je agenda voor de komende tijd eruit?
“Het WK en EK zijn achter de rug en daardoor hebben we duidelijk waar we aan willen werken. December, januari en februari zullen we daarmee aan de slag gaan en stappen vooruitzetten. De eerste wedstrijden zullen in maart en april zijn. Daarnaast zullen we ook veel in Marseille zijn om de baai nog beter te verkennen. We hebben al een goed eerste idee en daar ben ik blij mee. Nu moeten we verder het weer en de wind leren kennen en de perfect technisch zo goed mogelijk op de golven laten aanpassen. Na de Spelen in Parijs zien we dan wel weer verder.”

Omslagfoto: © Sander van der Borch

Tags: Last modified: 15 december 2022
Sluiten