Olympische Spelen

Postma: ‘Begin er inderdaad een beetje in te komen’

20:58

Finnzeiler Pieter-Jan Postma begint warm te lopen tijdens het olympisch zeiltoernooi. Op de tweede wedstrijddag noteerde hij een derde en vierde plaats, waarmee hij vijfde staat in het klassement.Finnzeiler Pieter-Jan Postma begint warm te lopen tijdens het olympisch zeiltoernooi. Op de tweede wedstrijddag noteerde hij een derde en vierde plaats, waarmee hij vijfde staat in het klassement.

Zeilen sprak Pieter-Jan kort na aankomst in de olympische haven. ‘’Ik begin er inderdaad een beetje in te komen. Gisteren, de start van de Spelen vond ik gewoon spannend. Ik heb een lange voorbereiding gehad en dan ineens gaat het gebeuren. Ik merkte dat ik er gewoon even in moest komen. Dat heb ik wel vaker bij grote wedstrijden. Bij het wereldkampioenschap had ik dat ook. Ik heb daar inderdaad hard aan gewerkt om er meteen te staan. Maar dat ging gisteren toch niet goed.”

Pieter-Jan begon het zeiltoernooi zondag met een vijfde en tiende plaats. ‘’Op zich was dat ook prima. Vandaag stond er meer wind. Die was wel erg shifty en daardoor lastig met enorme winddraaiingen. In het eerste kruisrak miste ik een grote winddraaiing. Ik lag op kop en toen deed ik even onhandig. Ik wilde overstag precies op een shift, maar had vervolgens een paar slechte golven achter elkaar. De wind draaide nog wat meer naar rechts, waardoor ik besloot nog even door te zeilen. Ik voer hierdoor de vlaag voorbij, en miste toen de goede slag waardoor ik van de eerste naar de vijfde plaats ging.”

In de Finnklasse voert de Deen Jonas Hogh-Christensen het klassement aan met 11 punten. Op de tweede plaats volgt de Fransman Jonathan Lobert op 19 punten. De achtervolgers, waaronder de Engelse favoriet Ben Ainslie en Pieter-Jan Postma volgen met 22 punten.

“Het staat nog allemaal heel dicht bij elkaar. Ik heb in ieder geval veel zin om er morgen weer tegen aan te gaan. Dit was een geweldige dag.”

Tekst Eric van Staten (op de foto rechts) / Foto Richard Langdon

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten