Olympische Spelen

Paralympische zeilers klaar voor de strijd

08:22

Voor Nederland zijn Rolf Schrama en Sandra Nap de enige twee zeilers die zich hebben gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Het duo zeilt relatief kort samen, maar weet nu al aardige resultaten neer te zetten in de Skud-18 klasse. In de andere twee paralympische klassen, Sonar en 2.4mR, is Nederland als land niet geplaatst voor deelname aan de Paralympische Spelen. Het duo zeilt van maandag 12 t/m zaterdag 17 september voor de gouden medaille.

Skud-18. Rolf Schrama en Sandra NapNa een voortraject met veel training weten Rolf en Sandra zich in december 2015 tijdens het WK in Melbourne te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Rio 2016. In Brazilië moet het duo dat nu zo’n drie jaar zeilervaring heeft zich meten met de andere internationale sporters.

Trainen met de concurrent

“Van het type boot waar we mee zeilen zijn er niet zo veel, dus toen de andere Nederlandse zeilers na onze kwalificatie stopten hebben we trainingsafspraken gemaakt met teams uit andere landen,” legt Rolf uit. De vaste sparringpartners uit Italië, Polen en Spanje zeilen over het algemeen al langer samen en zijn voor het duo waardevolle trainingspartners. “Polen en Italië zitten echt op hetzelfde niveau als wij. Spanje staat iets lager in de ranking. Op deze manier leren wij van onze concurrenten en zij van ons. Als je alleen blijft trainen dan komt uiteindelijk niemand verder. Maar goed, tijdens de training laten wij natuurlijk niet het achterste van de tong zien.” De meest ervaren teams en daarmee de geduchtste tegenstanders komen uit Australië en Engeland. “Dit zit hem voornamelijk in de ervaring die zij al hebben. We kunnen nu wel zeggen dat we goud halen, maar dat is niet realistisch. Australië steekt met kop en schouders boven iedereen uit. We gaan natuurlijk wel voor een plak, dat lijkt ons een mooi streven.”

schrama-napVorig jaar heeft het duo voor het eerst in Rio gezeild. “Het is een geweldige ervaring, dat is de plek waar je het allemaal voor doet,” zegt Rolf. “In juli trainen we voor de tweede keer in de olympische baai om de omstandigheden beter te leren kennen.” Het was financieel niet mogelijk om vaker in Rio te trainen. Rolf en Sandra proberen op verschillende locaties te trainen om de omstandigheden van Rio te simuleren. Valencia, het Gardameer en ook Nederland bieden een uitkomst. Of het voldoende is, dat zal komende week uitwijzen.

Alles of niets

Coach Ronald van Vianen: “Een medaille zal een uitdaging worden. Maar anderzijds, als je meedoet kun je winnen. Dus we gaan ervoor!” Dit lijkt ook meteen de laatste kans voor Rolf en Sandra, afgelopen jaar heeft het International Paralympic Committee besloten om het zeilen na Rio te schrappen als Paralympische sport. Rolf ambieert ook niet direct een volgende paralympische campagne, maar wil wel graag blijven zeilen. Voor Sandra, die na de Spelen weer tijd heeft om haar studie kust en zeemanagement af te maken, geldt hetzelfde: “Het lijkt me leuk om een klein bootje te kopen en te blijven zeilen,” zegt Sandra. “Daarnaast wil ik graag mijn bijdrage leveren aan de nieuwe generatie paralympische zeilers.”

Wedstrijdschema

Ma 12 sept Di 13 sept Wo 14 sept Do 15 sept Vr 16 sept Za 17 sept
18.00 uur 18.00 uur 18.00 uur 18.00 uur 18.00 uur 17.00 uur
Pao de Acucaor Escola Naval Pao de Acucaor Escola Naval Pao de Acucaor Pao de Acucaor
Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten