Olympische Spelen

Duitse zeiler slachtoffer van vervuild water Rio

15:03

De Duitse 49er-zeiler Erik Heil is het eerste ernstige slachtoffer van het vervuilde olympische water bij Rio. Heil liep tijdens het Olympic Test Event verschillende infecties op in zijn lichaam. Inmiddels is Heil een aantal operaties verder en de komende tijd niet in staat om te zeilen. Ook de Koreaanse windsurfer Wonwoo Cho kampte met gezondheidsklachten tijdens en na het evenement.

Erik Heil met infectie op het been

Erik Heil met infectie op het been

Erik Heil ontdekte tijdens het evenement verschillende ontstekingen op zijn lichaam. Bij terugkomst in Duitsland verergerden de infecties. Het Tropisch Instituut in Berlijn deed onderzoek en ontdekte een zware infectie in het lichaam. Op het been van Heil bevonden zich 5 ontstekingshaarden, waarvan de grootste een omtrek had van 8 cm. Heil is meerdere malen geopereerd en wacht de analyse van het bloedonderzoek nog af.

De Duitse zeiler zegt nooit eerder een infectie in zijn been te hebben gehad. “Het kan niet anders dan dat de oorzaak ervan bij de testregatta ligt. In de nabijgelegen haven van Marina de Gloria vloeit afvalwater, afkomstig uit de ziekenhuizen, rechtstreeks in de oceaanbaai. Ik kan enkel maar hopen dat ik niet ben aangetast door die beruchte superbacterie. Die kan iemand helemaal onderuit halen. En dan komen de Olympische Spelen voor mij echt in het gedrang,” verklaard Heil in een interview met Yacht.

Ingrijpen

Erik Heil met heupinfectie

Erik Heil met heupinfectie

Eerder dreigde de CEO van de internationale zeilfederatie ISAF al met verplaatsing van wedstrijdvelden naar de Atlantische Oceaan. De Braziliaanse aanpak voor het verschonen van de Guanabara Baai heeft enorm gefaald. Dat er maatregelen worden genomen door de ISAF en het Olympisch comité kan en mag niet langer uitblijven.

 

Neem nu een abonnement op het tijdschrift Zeilen of koop hier een los nummer en lees meer over zeilen.

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten