Actueel

Olympisch kampioen Van Rijsselberghe beëindigt surfcarrière

08:13

Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe (31) heeft een punt achter zijn surfcarrière gezet. Dat maakte de sporter op zondag 1 maart bekend. Op zaterdag 29 februari werd duidelijk dat zijn trainingsmaat (en goede vriend) Kiran Badloe de olympische kwalificatie in de RS:X-klasse heeft bemachtigd en Van Rijsselberghe de Spelen dus misloopt. De Texelaar laat weten uit te kijken naar een toekomst zonder topsurfen.

“Ik heb altijd met mijn hart gevaren, alleen was dat de laatste tijd een lastige opgave,” vertelt Van Rijsselberghe aan de NOS. “Diep van binnen was de drive niet groot genoeg om op de WK de sterren van de hemel te varen. Het is bijna niet te doen om drie maanden van huis te zijn. Dan ben ik soms zo met het thuisfront bezig. Als je die processen los gaat laten, dan ontgroei je elkaar. Een gouden medaille is me veel waard, maar geen echtscheiding.” De tweevoudig olympisch kampioen heeft een vrouw en twee dochters die in Californië wonen.

Van Rijsselberghe en Badloe zijn naast trainingsmaatjes ook heel goede vrienden. (c) Richard Langdon/Ocean Images

Succesvolle loopbaan

Van Rijsselberghe kan terugkijken op een prachtige sportcarrière met vele hoogtepunten. Op de Olympische Spelen van 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro) veroverde de windsurfer goud in de RS:X-klasse. Eerder werd hij in 2011 wereldkampioen. Hij won eveneens in 2018 goud op het WK en ook twee keer zilver en twee keer brons.

Hij is nu van plan om Badloe te helpen om olympisch goud te bemachtigen tijdens de Spelen in Tokio deze zomer. “Ik ga ervoor zorgen dat ik bij Kiran de puntjes op de i kan zetten, zodat hij op de Spelen het maximale eruit kan halen.”

Lees ook: Kiran Badloe wint WK RS:X, en gaat naar Olympische Spelen
En: Finn-zeiler Pieter-Jan Postma verkoopt boot

Omslagfoto: Jesus Renedo/Sailing Energy/World Sailing

Tags: , , , , , Last modified: 3 maart 2020
Sluiten