Olympische Spelen

Bouwmeester op eerste plaats in Rio

10:10

Maandag 8 augustus zijn een aantal van de olympisch zeilers voor het eerst in actie gekomen in Rio. Marit Bouwmeester gaat bij de Laser Radial aan de leiding. Dorian van Rijsselberghe (RS:X men) staat na de eerste dag op de tweede plaats. Rutger van Schaardenburg (Laser) staat achtste en Lilian de Geus (RS:X women) vierde. Dinsdag 9 augustus komt Pieter-Jan Postma (Finn) voor het eerst in actie.

Na protest op eerste plaats

080816bouwmeesterBouwmeester zeilde naar een zesde en een vijfde plaats. De Chinese concurrente, winnaar van het goud in Londen, zeilde naar een derde en een vierde plaats. Bouwmeester reageerde na afloop van de wedstrijden voor de camera’s van de NOS als volgt: “Het was niet zo goed, ook niet heel slecht eigenlijk. Het was echt een lastige dag. Deze baan is ook heel tricky. Ik vind het wel prima om mee te beginnen. Nu elke dag een stapje beter.”

Na een protest van de Amerikaanse Paige Railey tegen de Chinese Lijia, voor een situatie tussen de twee op het water in race twee, besloot de jury om Lijia te diskwalificeren. De Chinese verloor haar derde plaats in de tweede race en werd teruggezet naar de 38e plek. Hierdoor voert Bouwmeester het klassement nu aan.

Het was een rommelige dag met veel positiewisselingen, waarin eigenlijk alleen Bouwmeester en Lijia constant voeren. Bouwmeester: “Het is wel een beetje typisch Rio. De wind valt weg, de wind is extreem. Er gebeuren rare dingen. In de eerste race verlies ik een paar plaatsen, in de tweede kreeg ik een jury straf. Maar dat soort dingen gebeuren echt hier. Dus het is gewoon accepteren en vechten. Het wordt een grote strijd naar het einde.”

Van Schaardenburg 

In de Laser klasse kende Rutger van Schaardenburg een prima start. Van Schaardenburg zeilde in de eerste race naar een derde plaats. In de tweede race finishte Van Schaardenburg als 21ste. Van Schaardenburg staat hiermee voorlopig achtste na dag één.

Van Rijsselberghe

Dorian van RijsselbergheDe windsurfers kwamen drie keer in actie. De Brit Nick Dempsey kenden een fantastische start bij de mannen. De winnaar van het zilver in Londen won de eerste twee wedstrijden op de openingsdag. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe zeilde naar een vijfde en een derde plaats in de eerste twee wedstrijden van de dag. In de derde en laatste race van de dag pakte Van Rijsselberghe de winst voor de Brit Dempsey.

Van Rijsselberghe reageerde na afloop met een lach: “Het ging goed, twijfelachtig goed. Even warmdraaien een slechte start, een goede start, een aanvaring er gebeurde heel veel vandaag. Maar uiteindelijk goed afgesloten met een eerste plaats. Het zijn allemaal van die olympische dingen. Het is hard tegen hard daar buiten op het water. Niemand die wat cadeau geeft. Zo is het. Het is allemaal keihard rond die baan rammen, killers zijn het. Morgen verder, we zijn aan het genieten het is een prachtige wedstrijd man.”

De Geus 

Bij de vrouwen in de RS:X klasse surfte Lilian de Geus naar een vijfde, derde en veertiende plek. Charline Picon uit Frankrijk gaat voorlopig aan de leiding. De Geus was na afloop helder in haar analyse en wist waar het verschil tussen de eerste twee en de laatste race in zat. De Geus: “In de eerste twee races had ik een redelijk goede snelheid en een goede start. Ik heb gewoon simpel gevaren de linkerkant opgezocht en dan eindig je drie en vier. In de laatste race had ik het idee dat ik net een paar seconde te laat weg was. Dan komt die Française over me heen gevaren en zit ik eigenlijk het hele rak in haar vuile wind. Dan kom je ten opzichte van de andere, die wel vrije wind hebben, heel slecht uit.”

Tussenstand klassement

Laser
1. Tonci Stipanovic, CRO, 6 pnt.
2. Julio Alsogaray, ARG, 6 pnt.
3. Sergei Komissarov, RUS, 11 pnt.
8. Rutger van Schaardenburg, NED, 24 pnt

Laser Radial
1. Marit Bouwmeester, NED, 10 pnt.
2. Anne-Marie Rindom, DEN, 13 pnt.
3. Annalise Murphy, IRL, 14 pnt.

RS:X men
1. Nick Dempsey, GBR, 2 pnt.
2. Dorian van Rijsselberge, NED, 4 pnt.
3. Vyron Kokkalanis, GRE, 4 pnt.

RS:X women
1. Charline Picon, FRA, 2 pnt.
2. Stefaniya Elfutina, RUS, 5 pnt.
3. Flavia Tartaglini, ITA, 6 pnt.
4. Lilian de Geus, NED, 7 pnt.

Bekijk hier alle uitslagen.

 

Tags: , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten