Nederlandse wedstrijden

Vier grote zeilwedstrijden om met Hemelvaart te bezoeken

Mooie bootjes kijken: lelievletten, skûtsjes, Ynglings, offshore jachten en meer

11:51

Foto © Eize Hoekstra

Het lange hemelvaartweekend staat voor de deur: hét weekend van een aantal grote zeilwedstrijden. Een uitgelezen kans om honderden lelievletten, tientallen skûtsjes of honderden open boten en offshore jachten in actie te zien. Het belooft steeds beter zeilweer weer te worden naarmate het weekend vordert, aldus het Weekend Weerbericht met Henk Huizinga op Zeilen Meteo. We zetten op een rij welke zeilwedstrijden je dit weekend met Hemelvaart kunt bezoeken.

Kaagcup

Een mooi spektakel op de Kaag dit weekend: meer dan 300 lelievletten en -schouwen zullen zich verzamelen. Maar liefst 1500 zeilers doen dit jaar namelijk mee aan de Scouting Kaagcup op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei. Het is alweer de 47e editie van dit grote evenement. Er worden in totaal drie wedstrijden gevaren; twee op vrijdag (om 10.00 en 13.00 uur), en één op zaterdag om 10.00 uur. Meer informatie over het evenement vind je hier.

zeilwedstrijden hemelvaart
Foto © Esmee Franken / Scouting Kaagcup

Lemmer Ahoy

Skûtsjes in actie zien kan dit hemelvaartweekend in Lemmer, tijdens de Lemmer Ahoy. Van Hemelvaartsdag tot en met zaterdag 11 mei heb je vooral vanaf het strand bij Lemmer een prachtig zicht op de skûtsjes op het IJsselmeer. Ook kun je naast de dijk voor anker gaan om het schouwspel vanaf het water mee te maken. In het pittoreske centrum van Lemmer is het overdag en ’s avonds na afloop van de wedstrijden ook erg gezellig. Meer informatie over de wedstrijden vind je hier.

Kleine Sneekweek

Van 9 tot en met 12 mei vindt ook de Kleine Sneekweek plaats op het Sneekermeer. Zo’n 300 open zeilboten zullen tijdens vier volle wedstrijddagen in twintig verschillende klassen zeilen. Van 12-voetsjol tot Valk en van Yngling tot Regenboog: vele boten zijn vertegenwoordigd. Een compleet overzicht van alle klassen en de starttijden van dit grote zeilfeest kun je hier vinden.

zeilwedstrijden hemelvaart
Foto © Sander van der Borch

North Sea Regatta

Op 7 mei ging de eerste wedstrijd van de North Sea Regatta van start: de Vuurschepenrace naar Harwich. Op 10 mei keert de vloot in de North Sea Race terug naar Scheveningen. Voor de SW-klasse is er de Back Home Trophy, de informele variant van de wedstrijd Harwich-Scheveningen. De finish is een mooi evenement om bij te wonen. Zet ook alvast de inshore races in het pinksterweekend in je agenda: van 18 tot en met 20 mei strijden verschillende klassen om de nationale titels. Meer informatie over de North Sea Regatta vind je op de website van de organisatie.

Last modified: 8 mei 2024
Sluiten