Nederlandse wedstrijden

Singlehanded: 41ste editie is één van de makkelijkste ooit

17:20

Afgelopen zaterdag zijn er 54 schippers gestart met de Singlehanded. Om één uur ‘s middags hoorde je een harde kreet ‘yeah’ aan de startlijn nadat iedereen zijn kokertje had opengemaakt en de route voor het eerst zag. Een wolk aan zeilen vertrok nabij de starthaven in Lelystad. Vanwege het weer kan deze 41ste editie gezien worden als één van de makkelijkste ooit.

In Urk, op Vlieland en in Enkhuizen moet er een stempel worden gehaald. In de Koninklijke Marine Jachtclub in Den Helder moeten er drie nautische vraagstukken worden ontcijferd, in Hindeloopen moet er een puzzel worden opgelost en in Muiden moet er een bepaald jaartal op een pand worden gezocht. Tevens moet er een rondje Marker Wadden worden gevaren. De finishplaats is in de Flevo Marina te Lelystad.

Met het lekkere zonnetje was de tocht langs de Waddeneilanden puur genieten

– Organisator Frits Brattinga

SinglehandedGenieten

Organisator Frits Brattinga: “Gisteravond om tien uur is de eerste, een multihull, gefinisht. Twee uur later kwam nummer twee aan in de haven van Lelystad. We hebben de afgelopen dagen fantastisch weer gehad. Zaterdag kon je gewoon in je blote bast varen. Met het lekkere zonnetje was de tocht langs de Waddeneilanden puur genieten.”

Inmiddels zijn er zeven schepen uitgevallen. Dit kan komen vanwege verkeerd plannen, te lang slapen waardoor de route niet meer haalbaar is, het varen van een foute route of materiaalpech. Zo had één iemand te kampen met een kapotte fok.

Toch verloopt de Singlehanded zonder grote problemen. Ook de sfeer is super. “Op een gegeven moment vaar je met sommige schepen dezelfde route met gelijke snelheid en doe je onderling wedstrijdjes”, zegt Brattinga. “In Harlingen hebben we heerlijk met z’n allen gegeten. De avonden zijn een feestje.”

Ik vind het ontzettend stoer van Laura Dekker

– Brattinga

Vloog voorbij

Dit jaar was de start voor het eerst met de kokertjes met cijfersloten die pas bij de startlijn konden worden geopend. Aanvankelijk vonden de zeilers het jammer dat ze niet een envelopje ontvingen langs de steiger. Later vond iedereen het geweldig en gingen alle deelnemers tegelijkertijd van start. “Ook de trackers werken uitstekend”, vertelt Brattinga. “Gisteren heb ik even gecontroleerd en de trackers houden het allemaal vol tot het einde. We hebben ze geen één keer op hoeven te laden. Voorheen moest de walploeg doorgeven als een boot een haven binnenkwam, maar als er twintig tegelijk binnenlopen word je gek als je op de kant staat.”

Laura Dekker aan boord van de Mini 6.50.

Laura Dekker aan boord van de Mini 6.50. Ze heeft het super gedaan!

Laura Dekker gaat ook goed in de race. Ondanks dat het de eerste keer is dat zij in een Mini 6.50 zeilt, gaat de Singlehanded haar prima af. Brattinga: “Ze voer een hele tijd mee met de ploeg. Op een gegeven moment ging ze op de Noordzee met de gennaker zeilen en vloog ze iedereen voorbij. Het gaat perfect en ik vind het ontzettend stoer van haar.”

Winnaar

Over de winnaar valt nog niks te zeggen, want dat hangt niet alleen af van wie het eerste finisht. Dat heeft ook te maken met onder andere de journaals en logboeken. In februari komen alle deelnemers bijeen en wordt de winnaar bekendgemaakt. “Tot die tijd moeten alle journaals worden gelezen”, zegt Brattinga. “Het is ook goed dat we na een paar maanden weer samenkomen voor de uitslag, want dat is perfect voor de band.”

Kijk hier de video van Laura Dekker die oefent voor de Singlehanded.

Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten