Nederlandse wedstrijden

Ronde om Noord-Holland: ‘ik ben slechts op bezoek’

09:50

De YSY Ronde om Noord-Holland staat vrijdag en zaterdag 18 en 19 juni op het programma. 120 boten proberen vanuit Lelystad als eerste in IJmuiden aan te komen. De Yachtclub Seaport Ymuiden organiseert de prestatietocht dit jaar voor de 25e keer. In 2019 zeilde de redactie mee op een Jeanneau Sun Odyssey 349 in de toerklasse, om verslag te doen van boord. Geert Folkertsma, die regelmatig bijdragen levert aan Zeilen, neemt dit jaar ook deel aan de Ronde om Noord-Holland. In de wedstrijdklasse, op een grotere boot en in een heel ander team. Hij blikt vooruit. 

Radertje in geoliede machine

De ZeeZeilers van Marken hebben een team voor de 2021 Rolex Fastnet Race op poten gezet. Het team traint hard, doet offshore safety trainingen, voorbereidingswedstrijden, verzorgt de boot—noem maar op. Deelname aan de Ronde is dus onderdeel van een groter geheel. Het is een test: hoe staat het ervoor? Kan het team zich meten aan de Nederlandse concurrenten?

Het veld blijft dicht bij elkaar, zelfs na een dag zeilen. (c) Zeilen

En hoe pas ik daarin? Ik sluit aan bij het team tijdens de Ronde. ‘Slechts op bezoek.’ Voor mij wordt het een eerste kennismaking met lang wedstrijdzeilen, het team, en de boot. Tot nu toe ben ik onder de indruk: ik werd toegevoegd aan een WhatsApp-groep van het team en zag in één week foto’s van reddingsvlotten in een zwembad; onderhoud aan de boot; regelmatige coronatesten; felicitaties voor geslaagde kinderen. Straks, als we IJmuiden binnenlopen, zijn Hein, George, Eline, Tom, Marcha, Lot, Arjan en Joris geen namen achter een profielfotootje meer. Dan hebben we samen twee dagen keihard gewerkt om van de laatste startgroep bij de eerste finishgroep te komen. Hopelijk ben ik komend weekend een goed functionerend radertje in deze geoliede machine.

Start bij Lelystad tijdens RNH 2019.

Gemiddeld 6 knopen

We varen op Westwind, een Dehler Varianta 44, in de ORC2-klasse. De start van de Ronde is ingedeeld in klassen: de langzaamste boten starten om half elf; de onze pas om één uur ‘s middags. Ik heb niet uitgerekend of iedereen dan ongeveer tegelijk aan kan komen, maar we gaan ons best doen om de andere boten voorbij te lopen. ORC2 betekent dat we in theorie een van de snelste boten van het veld zijn: we zouden gemiddeld 6 knopen moeten kunnen varen. Zou dat lukken? Op WhatsApp zag ik dat het niet aan het onderwaterschip zal liggen, want dat is vorige week nog schoongemaakt. Met het schip tiptop in orde, komt het nu aan op een goede voorbereiding en perfecte uitvoering.

Met de spi jagen op de concurrentie tijdens RNH 2019.

Doorgewinterde Ronde-Zeilers

In het meest recente nummer van Zeilen (06/2021) waren vijf doorgewinterde Ronde-zeilers aan het woord om hun ervaringen te delen. Hun tips: let op de wind, de eerste starts, het wachtschema, eten, de stroming. En zeeziekte, sluizen, zeiltrim. Het weer. Zeewind. Getij. Veiligheid. Psychologie. Obstakels. Gelukkig kom ik in een ervaren team!

De tochtbepaling (pdf, voor de geïnteresseerden) zijn inmiddels gepubliceerd en het puzzelen kan al beginnen. Want de wind is nog niet zeker, maar de route ligt vast en het getij is bekend. En alhoewel de stroming letterlijk tegenvalt, geldt dat voor iedereen. Wat is straks de beste manier om daar tegenin te zeilen?

Afgelopen donderdag tijdens de online schippersbriefing werd meer bekend over veiligheid, startprocedures en sluispassages. Allemaal net wat anders dan anders, vanwege corona of door werkzaamheden. Aantekeningen maken dus, en tot en met vrijdagochtend de website van de Ronde in de gaten houden om eventuele wijzigingen niet te missen. Het menuplan wordt gemaakt, de zelftesten zijn in huis en de messen worden geslepen. Wij zijn er klaar voor!

Meer over de RNH, hoe je deze volgt en de weersverwachting lees je hier.

 

Omslagfoto: Westwind wordt gepoetst (c) Rob Bonte

Tags: , Last modified: 17 juni 2021
Sluiten