Nederlandse wedstrijden

Race of the Classics vaart niet naar Engeland

Wegens de Brexit en - toch nog - corona maken de klassieke zeilschepen geen oversteek dit jaar

23:40

Alle hens aan dek tijdens Race of the Classics. Beeld: (c) Noah Moeys

Met toeters en bellen ging op Tweede Paasdag de 33ste editie van Race of the Classics van start in Rotterdam. Europa’s grootste studentenzeilevenement laat hierdoor een financieel zware corona-periode achter zich en zet wederom een feestelijke week neer voor honderden studenten.

“Het voelt alsof we al een maand met elkaar op pad zijn – ook al is het pas de tweede dag,” jubelen Nine Jit Gardenier (22) en Elisa Nipshagen (19) van Team Universiteit Utrecht. Een dag na de start zijn ze op het klassieke zeilschip Abel Tasman aangekomen in Den Helder. De sfeer is goed en ondanks het uitblijven van de wind hebben ze alle zeilen gehesen tijdens de tocht.

ROTC Team UU
Team Universiteit Utrecht op Abel Tasman.

Naast Abel Tasman varen er nog elf andere klassieke zeilschepen mee in Race of the Classics. Teams bestaan uit studenten van hogescholen en universiteiten verspreid door Nederland. Zo vaart Team Rijksuniversiteit Groningen met 34 deelnemers op Hendrika Bartelds en zeilt Team Wageningen op Oban. Het enige team dat niet verbonden is aan een onderwijsinstelling is Team Zeilers. Met 36 man vormen zij het grootste team en varen ze op tallship Artemis.

Artemis zeilend naar Engeland in 2017. Beeld: (c) ROTC.
Artemis zeilend naar Engeland in 2017. Beeld: (c) ROTC.

Geen oversteek naar Engeland

Sommige studenten kunnen al goed zeilen of geven zelfs zeilles op zeilscholen, terwijl anderen tijdens deze week voor het eerst kennismaken met varen. De wedstrijdleiding zet wedstrijden uit maar ook regelt de organisatie voldoende feesten en borrels voor aan wal. In Den Helder vindt dit jaar het gala plaats.

De aftermovie van de voorgaande ‘Rees’.

Wel vinden de Utrechtse studentes het jammer dat de vloot niet naar Engeland afvaart dit jaar. In eerdere edities voeren de schepen de nacht door naar Ipswich. “Wegens de Brexit en de onzekerheid van het coronavirus is het niet mogelijk om de oversteek te maken,” zegt Nine Jit.

Echter, dat mag de pret niet drukken en er zal nog veel gevaren worden voor de finish in Amsterdam op vierentwintig april plaatsvindt. Elisa: “De balans tussen zeilen en feesten is perfect. Deze week staan ons nog goede zeilwedstrijden te wachten.”

De “Rees” is te volgen via deze live tracker.

Tags: Last modified: 19 april 2022
Sluiten