Nieuws

Race of the Classics een succes

Maar weer niet naar Engeland...

11:42

Met kippenvel op haar armen ziet Lisa Janssen, voorzitter van de organisatie, de vloot één voor één over de startlijn vertrekken. Na een zware coronaperiode ging op Tweede Paasdag eindelijk de 33e editie van Race of the Classics weer van start. Uit de Veerhaven van Rotterdam vertrokken de boten naar Terschelling, terwijl Engeland eigenlijk op de planning stond.

Waarom niet naar Engeland?

“Het grootste doel van de ‘Rees’ (zo wordt het evenement genoemd bij de deelnemers) is om naar Engeland te varen, dus als de wind die kant op staat, dan gaan we. Maar door de onzekerheden omtrent corona, merkten we dat het lastig was om Engeland binnen te komen.”

Waarom kiezen jullie geen andere bestemming?

“Er zijn wel Belgische havens, maar die liggen vaak te veel landinwaarts, dus dan moet er gemotord worden, dat willen we niet. Frankrijk ligt net te ver en in Nederland is gelukkig ook veel mogelijk, maar dan moeten er havens beschikbaar zijn die veel meters aan schepen kunnen ontvangen. De vloot met klassieke schepen is namelijk enorm. De havens van bijvoorbeeld Scheveningen, Terschelling of Den Helder zijn hiervoor goede opties.”

Hoe zag de race er dan uit dit jaar?

Dit jaar zijn we naar Terschelling gegaan. Op 17 april verzamelden de schepen zich in de Veerhaven in Rotterdam, en op 18 april zijn we uitgevaren richting de Noordzee. De Rees duurde een week en op zaterdag de 23e gingen we door de sluis van IJmuiden richting Beverwijk waar de prijsuitreiking was. Meestal hebben we op zondag nog een feest, maar we merkte dat alle teams en schippers dan aan het eind van hun Latijn zijn. Zo ligt de focus nog meer op het zeilen.”

Voor jou was het de eerste keer dat je de ‘Rees’ meemaakte terwijl je in de organisatie zit, hoe was dat?

“Ik had wel even kippenvel tijdens de start… Je ziet al die grote schepen langsvaren, de teams zijn euforisch: een prachtig gezicht. Voor veel deelnemers was het ook de allereerste keer dat ze meevoeren. Mooi om terug te horen dat ze niet hadden verwacht dat het zo leuk zou zijn. Daarnaast kijken we ook uit naar Race of the Classics voor Young Professionals editie die in oktober plaatsvindt.”

Beeld: Simon Mellema en Pauline Botman

Tags: Last modified: 3 mei 2022
Sluiten