Internationale wedstrijden

Ervaar het Allianz WK zeilen dit jaar zelf in Scheveningen

Zeilevenement van wereldformaat voor Nederlandse kust

17:46

wk zeilen

Deze zomer zal het wereldkampioenschap zeilen voor het eerst in Nederland worden gehouden. Na het succesvolle WK jeugdzeilen vorig jaar zullen van 10 tot 20 augustus 2023 de beste zeilers ter wereld zich namelijk verzamelen in Scheveningen, Den Haag. Niet alleen wordt er op de Noordzee gestreden om het wereldkampioenschap in de verschillende open boten, het WK is ook de belangrijkste kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. In totaal zullen er zo’n 1200 zeilers van over de hele wereld op 900 verschillende boten deelnemen aan de races. Verspreid over tien wedstrijddagen zal dit dus een fantastisch zeilevenement van wereldformaat worden aan de Nederlandse kust.

Spectaculaire klassen

Inmiddels zijn er tien Olympische klassen waarin op het WK gevaren zal worden. De Laser, of officiëler; de ILCA 6 en 7 (International Laser Class Association, 6 voor de vrouwen en 7 voor de mannen), is waarschijnlijk de bekendste boot. Verder zal er gezeild worden in 49er en 49erFX (voor de vrouwen), de snelle tweemans zwaardboten met wings, en de Nacra 17, een tweemans catamaran. Een andere tweemansboot is de 470, die net als de Nacra 17 alleen een gemixte klasse heeft.

49erFX tijdens de Allianz Regatta in Almere. Foto: © Sailing Energy / Allianz Regatta

In de windsurfklasse zal voor het eerst dit jaar de IQFoil gevaren worden in plaats van de RS:X klasse. Ook zal de nieuwe Olympische discipline kitefoilen aanwezig zijn. Kitefoilen is kitesurfen met een foil, waardoor de kiters op hun board boven het water komen te zweven. Ook met weinig wind kan zo nog flink snelheid gemaakt worden. Genoeg spectaculaire boten dus, die door de beste zeilers ter wereld gevaren zullen worden op onze Noordzee.

Parasailen

Tijdens het Allianz WK zal bovendien voor het eerst gestreden worden om de titels bij het parasailen. Deze wedstrijden zullen plaatsvinden op het Braassemermeer, ten noorden van Den Haag. Daar zal in vier verschillende klassen gevaren worden. De grootste klasse is de Hansa 303, een eenpersoons kielboot. Daarnaast zal gevaren worden in de 2.4mR en RS Venture klassen, die respectievelijk solo en duohanded gevaren worden. Tot en met 2015 was het parasailen vertegenwoordigd op de Olympische Spelen, maar sindsdien is er niet meer op Olympisch niveau in de klassen gevaren. Met het organiseren van parasailen op het WK in Scheveningen hoopt de organisatie dat het wederom onderdeel wordt van de Spelen in Parijs volgend jaar.

para sailen
Hansa 303s in actie. Foto: World Sailing / Sailing Energy

Om de wereldkampioenschappen in Scheveningen bij te wonen zijn kaartjes kopen niet nodig; het evenement is vrij toegankelijk voor iedereen. Dat wordt dit WK dus niet klaar zitten op de bank voor de tv, maar met een verrekijker op een strandstoel! Meer informatie vind je op allianzsailingworlds.com.

Omslagfoto: © Sailing Energy

Tags: , Last modified: 1 februari 2023
Sluiten