Internationale wedstrijden

WK Jeugdzeilen: Oefenen voor een leven als topsporter

Een wedstrijdweek met oog op de toekomst

14:10

WK Jeugdzeilen Den Haag

De kust van Den Haag, Scheveningen eigenlijk, vormt dit jaar het decor van het WK jeugdzeilen. Vanuit het topzeilcentrum gaan tussen 8 en 15 juli dagelijks zeilers onder de 19 jaar in 11 verschillende klassen de strijd met elkaar aan om zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen. De wereldtitel is uiteraard het ultieme doel voor de atleten. Toch is ook het sociale aspect en de ontwikkeling van de jonge zeilers als professionals een belangrijk speerpunt voor de organisatie.

‘Het is belangrijk dat deze jeugdige sporters leren hoe ze met elkaar omgaan. Als het goed is, komen ze elkaar de komende 15 jaar in het internationale wedstrijdcircuit tegen. Dan is het belangrijk om te weten hoe je elkaar straks als topsporter kunt helpen en buiten de wedstrijden voor een leuke sfeer te zorgen,’ aldus Simon Keijzer van het Watersportverbond. Er hangt een heel ontspannen en ‘meedoen is minstens zo belangrijk als winnen’-sfeer op het evenement. Toch is het competitieve aspect een stuk belangrijker geworden dan 20 jaar geleden. ‘Beachvolleybal bijvoorbeeld kunnen we niet meer organiseren als nevenactiviteit. Daarvoor is het risico op blessures te groot, maar een leuke bingoavond kan gelukkig nog wel om de sfeer er een beetje in te houden,’ vertelt Simon.

Gelijke boten, gelijke kansen bij het WK Jeugdzeilen

De zeilers varen allemaal met materiaal dat door de organisatie verstrekt wordt. Op die manier is het materiaal voor iedereen dus exact hetzelfde. De verschillen in het veld zullen dan echt gemaakt worden door het talent van de individuele zeilers. Op het water is iedereen qua materiaal op het water in principe gelijk. Hierdoor is dit Jeugd WK ook voor minder grote zeillanden ideaal om de zeilsport naar een hoger niveau te tillen.

Gelijke materialen tijdens het WK Jeugdzeilen
Het materiaal wordt tijdens dit evenement beschikbaar gesteld door de organisatie. Binnen de verschillende klassen varen de deelnemers dus allemaal met hetzelfde materiaal.

Dat dit aspect van gelijke behandeling een grote rol speelt tijdens dit WK zie je ook terug op het water. Waar het normaal gesproken rond een wedstrijdveld wemelt van de RIBs met coaches, is het nu opvallend rustig. De jonge zeilers varen voor de start van de ILCA 6 klasse een beetje samen rond en kletsen met elkaar. De een drinkt nog wat water, de ander graait nog een beetje in een zak chips. Er worden wat snacks gedeeld en grapjes met elkaar gemaakt.

Voor de ILCA's was het dinsdag vooral wachten geblazen
Nog even wat chips eten tijdens het wachten op de start

De coaches zitten op enige afstand van de startlijn samen op een grotere boot toe te kijken. Enerzijds wordt hiervoor gekozen om de jonge zeilers te leren met elkaar een interactie aan te gaan. ‘Niet alle landen hebben coaches meegenomen’, vertelt toernooi directeur Dorian van Rijsselberghe, ‘dus op het water moet iedereen het zelf doen. De deelnemers zijn dan op zichzelf en elkaar aangewezen. Natuurlijk heeft elk land een Team Lead, maar die blijven allemaal op de wal.’ Anderzijds kiest de organisatie hiervoor om te zorgen dat de footprint van het evenement zo laag mogelijk blijft.

De coaches verblijven tijdens de wedstrijden op dit WK Jeugdzeilen op een vissersboot om het gebruiks van RIBs te verminderen
Alle coaches verblijven dit jaar tijdens de races op een vissersboot.

Duurzame keuzes

Niet alleen voor de zeilers is dit Jeugd WK een belangrijk leermoment. Ook voor de organisatie, die volgend jaar ook het WK voor volwassenen organiseert, is dit jeugdtoernooi een belangrijke proeftuin. Dat merk je zowel achter de schermen als tijdens de wedstrijden. Zo blijven de coaches dus op één boot om het aantal RIBs te verminderen. Er wordt deze week getest met elektrische coachboten. Om deze innovatie naar een hoger niveau te tillen zijn er speciale coachpanels ingericht.

De Nacra 15’s zeilden dinsdag voor het eerst op wedstrijdbanen die gemarkeerd waren met zogenaamde Smartmarks. Deze GPS-gestuurde boeien worden via een app naar de juiste plek ‘gevaren’. De wedstrijdbanen kunnen op die manier heel eenvoudig op afstand verlegd worden bij bijvoorbeeld een windschifting. Ook op deze manier hoopt de organisatie het aantal RIBs te verminderen.

Een elektrische RIB en een Smartmark
Een van de elektrische RIBs met een Smartmark.

Wisselende omstandigheden

Zoals kenmerkend is voor het Nederlandse weer zijn de omstandigheden de hele week al vrij wisselend. Het lijkt of zelfs het weer meedoet aan het ‘gelijke kansen voor iedereen’-principe van de organisatie. De ene dag zijn de licht weer specialisten in het voordeel, de volgende dag de atleten die juist beter varen met meer wind. Zeilen was er op dinsdag 12 juli, een dag met een variabele wind die voor veel en vaak uitgestelde starts en wedstrijden zorgde.

Zo hebben alleen de jongens in de 29ers een wedstijd gevaren. Voor de meisjes in die klasse was er te weinig wind om van start te gaan. De ILCA’s startten meerdere keren, maar omdat de wind steeds draaide ten opzichte van de startlijn en daardoor voor een oneerlijke start zorgde, werd de race steeds afgebroken. De stroming was op die momenten eigenlijk sterker dan de wind, wat het er op het water voor de zeilers niet makkelijker op maakte. Tot grote frustratie van onder andere de ILCA6 zeilers. Na een flink eind zeilen naar het wedstrijdveld keerden zij uiteindelijk zonder geldige race weer terug bij het topzeilcentrum. Uiteindelijk kwamen alleen de beide 420 klassen, de Nacra 15 klasse en de jongens bij het kitesurfen in actie.

Nederlandse zeilers op het WK Jeugdzeilen

Zoals elk land mag ook Nederland per klasse een zeiler (of zeilersduo), kitesurfer of windfoiler afvaardigen. Voor ons betekent dat dat ‘we’ in 8 klassen vertegenwoordigd zijn, en die afvaardiging houdt de Nederlandse trots knap hoog. Ondanks dat er nog weinig gefoild is, staat Hidde van der Meer op dit moment aan de leiding in het IQ Foil-klassement. Collega windfoilster Zara Rozeboom staat in het klassement bij de meisjes op dit moment op de achtste positie. Ook ILCA6-zeilster Roos Wind (vierde), kitefoiler Duuk van Hees (achtste) en ILCA6-zeiler Daan Boekholt (achtste) hebben op dit moment een top tien positie te pakken.

Na een enigszins chaotische start van de derde wedstrijddag voor 29erduo Vera ter Horst en Jorien Hin mogen de dames niet ontevreden zijn met een twaalfde plek in het klassement. Maandag ging er iets mis met hun tuigage, waardoor ze terug moesten naar de haven om het probleem te laten verhelpen. Terwijl de rest van het veld zich op het water aan het voorbereiden was op de race liepen Vera en Jorien hierdoor een uur vertraging op. Gelukkig konden ze daarna wel meteen in de wedstrijd aansluiten. Dinsdag zijn ze vanwege de zwakke wind niet in actie gekomen. Hierdoor beginnen ze woensdag met een twaalfde plek in het tussenklassement aan hun derde racedag.

Vera ter Horst en Jorien Hin tijdens het WK Jeugdzeilen
Vera ter Horst en Jorien Hin in actie tijdens een van de races maandag.

Foto’s: World Sailing/Sailing Energy en Zeilen

De laatste ontwikkelingen en uitslagen vind je op de website van de Allianz Youth Sailing World Championships.

Tags: Last modified: 13 juli 2022
Sluiten