America's Cup, Internationale wedstrijden

Wedstrijdschema America’s Cup 2024 in Barcelona bekend

Wanneer komt Nederland in actie?

08:13

America's Cup Barcelona

Het complete wedstrijdschema van de 37e America’s Cup, die later dit jaar in Barcelona plaatsvindt, is bekend. Na twee spannende voorbereidende regatta’s in de AC40’s verplaatst het spektakel zich deze zomer naar Barcelona, waar de zeilers in de AC75’s stappen. Aan de ultieme matchrace gaan nog flink wat voorrondes vooraf. Er komen dan ook ruim twee maanden van volop zeilende F1-actie aan in Barcelona – en Nederland is ook van de partij.

Barcelona

De derde en laatste Preliminary Regatta zal van 22 tot 25 augustus in Barcelona plaatsvinden. Voor die wedstrijd zullen de vijf teams ook voor het eerst de AC40’s inruilen voor de AC75’s, de officiële boten van deze editie van de Cup. Vanaf dan is de race village in Barcelona ook de thuisbasis voor de America’s Cup, tot de allerlaatste wedstrijd halverwege oktober.

Na de laatste voorbereidende regatta zal de Louis Vuitton Cup tussen 29 augustus en 7 oktober gezeild worden. Deze serie bepaalt wie het uiteindelijk op neemt tegen titelverdediger Nieuw-Zeeland. En deze selectieronde is ook weer onderverdeeld in drie verschillende delen; de Round Robins duren tot 8 augustus, waarna vier teams in de halve finales terechtkomen. Deze staan gepland van 14 tot 19 september en de twee winnaars hiervan nemen het vervolgens in de finale – niet te verwarren met De America’s Cup Match – tegen elkaar op. En de uiteindelijke winnaar van dié serie gaat tenslotte de strijd aan met Nieuw-Zeeland.

(c) Ian Roman / America’s Cup

Ondertussen vindt van 17 tot 26 september ook de Youth America’s Cup plaats, waarin zeilers tot 25 jaar de AC40’s zullen varen. De vrouwen komen vervolgens van 5 tot 13 oktober in actie tijdens de Women’s Cup. Bij die laatste twee series gaan de Nederlandse zeilers ook eindelijk in actie komen. Tenslotte staat als laatste de wedstrijd waar alle deze voorrondes naar leidden op de planning: de 37e America’s Cup. Deze ultieme matchrace vindt plaats van 12 tot 21 oktober.

De data op een rij:

– Derde Preliminary Regatta Barcelona: 22 – 25 augustus
– Louis Vuitton Cup Round Robins: 29 augustus – 8 september
– Louis Vuitton Cup Semi-Finales: 14 – 19 september
– Youth America’s Cup: 17 – 26 september
– Louis Vuitton Cup Finale: 26 september – 5 oktober
– Puig Women’s America’s Cup: 5 – 13 oktober
– 37th America’s Cup Match: 12 oktober- 21 oktober

Nederlandse teams

Het is voor het eerst ooit dat een Nederlands team meedoet aan de America’s Cup. Team DutchSail doet, onder inschrijving van de KNZ&RV en KR&ZV De Maas, zowel mee aan de Youth – als aan de Women’s Cup. De zeilers zitten inmiddels volop in de voorbereidingen voor hun debuut op het wereldtoneel.

America's Cup Barcelona
(c) Ian Roman / America’s Cup

Sander van der Borch van DutchSail meldde deze week: “Met nog 235 dagen te gaan tot het startsignaal van de eerste Youth America’s Cup wedstrijd zijn we als Team DutchSail in volle voorbereiding. Afgelopen twee weken zaten drie jongens van het Youth team in Barcelona om daar onder leiding van coach Cas van Dongen vlieguren te maken in de 69F. Over twee weken gaan er drie dames van het Women’s team naar Barcelona om hetzelfde te doen.

Nu zitten we midden in een blok van twee weken fulltime simulator trainingen op onze teambase bij het Watersportverbond in Den Haag. Dit is een gecombineerd blok met het Youth en Women’s team, inclusief de meeste van onze zeilers die ook Olympisch actief zijn.”

Zelf naar Barcelona

Hoewel de videobeelden van de wedstrijden al spectaculair zijn, kun je ook zelf naar Barcelona om de America’s Cup bij te wonen. Binnenkort kun je via de website van de stad kaartjes kopen voor de zogeheten fanzones. Op deze plekken op het strand worden grote beeldschermen neergezet om de actie live in groot formaat te volgen, terwijl de boten op de achtergrond in het echt voorbij suizen. De race village zelf is vrij toegankelijk voor iedereen. Ook vanaf nabijgelegen openbare stranden kun je de wedstrijden op het water gewoon bekijken.

Omslagfoto: (c) Alex Carabi / Americas Cup

Last modified: 7 februari 2024
Sluiten