Actueel

Mini-Transat 2019: wachten op het venster

19:01

Update zaterdag 28 september, 21.33 uur: Robert Rosen Jacobson vanuit La Rochelle.

“Mogelijk nog een week uitstel… Geen vertrek op basis van deze situatie vóór 8 oktober. De datum van mijn geplande terugvlucht. Herhaling van 2013.

Start wederom uitgesteld

Update vrijdag 27 september, 18.23 uur: we spreken Robert Rosen Jacobson vanuit La Rochelle.

“Het wordt zaterdag, nóch zondag dat er gestart wordt. Dat is net een half uur terug bekendgemaakt. Storm Lorenzo wordt aardig tegengehouden door het hoog, maar stuwt vanuit de zuidkant toch nog aardig wat golfslag de Biskaje in. Er wordt nu gesproken over volgende week woensdag. Ik zie een start vanuit Gijon of Sada in Spanje wel als alternatief, vanaf daar kun je relatief snel ‘het hoekje om’ richting zuid. De race directie is er echter terughoudend in. Zoiets heeft ook wel veel voeten in de aarde.

De sfeer hier is ontspannen. De Ministes (Mini-zeilers red.) weten dat ze uiteindelijk toch wel weggaan. Voor de bemanningen van de begeleidingsboten is het soms lastiger.”

Start zaterdag of zondag

Update donderdag 26 september 12.15 uur: bericht van de wedstrijdleiding via Whatsapp:

Hello everyone, regarding the weather conditions, the departure of the Mini-Transat la Boulangère is planned for saturday in the late afternoon or sunday in the late afternoon. The race direction will reserve the right to position waypoints north of the Spanish coast. – Hallo iedereen, gezien de weersverwachting is het vertrek van de Mini-Transat la Boulangère gepland voor zaterdag eind middag of zondag eind middag. De wedstrijdorganisatie behoudt zich het recht voor om waypoints ten noorden van de Spaanse kust te plaatsen.”

Woensdag 25 september

89 wedstrijdbootjes liggen te wachten in de haven van La Rochelle tot ze weg kunnen. De deelnemers aan de Mini-Transat La Boulangère 2019 hadden zondag 22 september van start moeten gaan voor de eerste etappe in de solo oceaanwedstrijd, via Gran Canaria naar Martinique. Maar het weer zit niet mee.

Tijdens de proloog is het weer goed. (c) Breschi/Mini-Transat La Boulangère 2019

Herhaling van 2013?

“Het lijkt erop dat het een herhaling wordt van 2013, toen we na twee weken pas konden starten vanwege een soortgelijk weerbeeld,” zegt Robert Rosen Jacobson, die sinds 2008 actief is in het Mini 6.50-circuit en de Transat drie keer voer. “In Biskaje heeft een handvol Ministes zeer dicht bij de dood gestaan. De organisatie heeft de wedstrijd daags na de start gestaakt toen er wederom 45 knopen wind in aantocht was, waarna in Sada is gehergroepeerd. Nog eens twee weken later is – met een maand vertraging – toen opnieuw gestart. De geplande tussenstop op Lanzarote was niet meer mogelijk. De haven was al aan een andere vloot vergeven. Toen moesten we rechtstreeks naar het Caraïbisch gebied varen.”

Verwachtingen voor donderdag 3 oktober. De storm is dan al in kracht afgenomen.

Storm op komst

Op het moment van spreken raast tropische storm Lorenzo over de oceaan naar het oosten. “Naar verwachting is die volgende week donderdag bij Portugal. Met windsnelheden van zo’n 70 knopen.” Volgens de laatste berichten (woensdagavond 20.00 uur) houdt het hogedrukgebied de storm iets op. “Wellicht een weervenster per 1 oktober?”

De westenwind en golfopbouw die de stormen met zich meebrengen zijn niet mals. “Aan de wind met een Mini in 35 knopen wind in zes meter hoge, relatief korte golven is geen eenvoudige opgave,” zegt Rosen Jacobson. “Naast vele goede wedstrijdzeilers moeten ook de onervaren avonturiers veilig rond Finistère kunnen komen. Veiligheid staat hoog in het vaandel bij course director Denis Huyges.”

Te laat om te starten

Is deze tijd van het jaar wel de beste om te starten? “Je moet na 21 september eigenlijk niet meer moet willen starten,” stelt Rosen Jacobson. “Daarna is het weerbeeld niet meer stabiel; het verandert dan aanzienlijk. Maar waarschijnlijk zijn er ook commerciële belangen in het spel – afgelopen maandag was hier de laatste beursdag van bootshow Grand Pavois. Het is natuurlijk mooi en efficiënt voor de sponsors als de boten en de zeilers er dan ook zijn.”

Aankomst Robert Rosen Jacobson op Guadeloupe, in 2013.

Rosen Jacobson mee op begeleidingsschip

“De dag na de geplande start is het race village opgeruimd. Sommige zeilers zijn naar huis of naar werk, maar er zijn ook nog veel hier. Gisterenavond hebben we met een groep van zo’n 25 zeilers samen gegeten.” Rosen Jacobson (64) zit te wachten in La Rochelle totdat het verlossende woord wordt gegeven. Dit jaar neemt hij geen deel aan de wedstrijd, maar vaart hij mee op een van de acht begeleidingsschepen. “Met een bemanning van vier zeilen we mee naar Martinique op JPK38 Yemanja. We doen iedere dag twee marifoonrondjes voor de boten die ons kunnen horen en staan ter beschikking aan de racedirectie om te kunnen assisteren waar nodig.”

Oude en nieuwe ontwerpen naast elkaar. (c) Breschi/Mini-Transat La Boulangère 2019

Mini-zeilers geven niet op

De deelnemers krijgen vanaf nu eens per 24 uur per dag per e-mail een update van de weersituatie. “Als er gestart wordt, horen we dat 48 uur van te voren, zodat iedereen tijd heeft om weer hierheen te komen.” Elke dag dat er later wordt gestart, wordt het lastiger. Niet alleen voor de deelnemers, die zich elke keer weer moeten instellen op vertrek, maar voor de bemanning van de begeleidingsboten. “Ik heb wel afspraken hierna, maar ik heb mij gecommitteerd aan crew en schipper. Een van de andere bemanningsleden van onze boot heeft een afspraak staan waar hij niet onderuit kan,” laat Rosen Jacobson weten vanuit La Rochelle. “Als het later wordt dan eind volgende week, begint het ook voor mij lastig te worden. Nee, de Mini-zeilers laten het daar niet van afhangen, die werken hier al minimaal een jaar naartoe.”

Hoe nu verder? “Wij (de bemanning van Yemanja red.) de weersverwachting nauwlettend in de gaten en hopen op een verantwoord en positief bericht van de course directie. Maar als we zaterdag vertrekken, dan moeten we dat donderdag dus al te horen krijgen.”

Robert Rosen Jacobson houdt ons tijdens de oversteek per e-mail of satelliettelefoon op de hoogte. Houd de website in de gaten.

Tanguy Bouroullec tijdens de proloog. (c) Marin Avram/Mini-Transat La Boulangère 2019

Mini-Transat La Boulangère

Hoewel het Mini 6.50-circuit met name een Franse aangelegenheid is, doet er ook een aantal buitenlanders mee, waaronder een paar Belgen: Thibault Raymakers (BEL891), Albert Lagneaux (BEL882) en Marie Amelie Lenaerts (BEL833). Jongste deelnemer is Violet Dorange (FRA 955) van pas 18 jaar oud.

Van de 89 deelnemers zeilen 22 schippers in de Proto-klasse, waarbij de schippers binnen bepaalde grenzen vrij zijn in ontwerp en materialen. Opvallende boot in de Proto-klasse is de door de Pogo-werf gebouwde FRA969 van Tanguy Bouroullec; de boot is uitgerust met extreme, tweede generatie foils.

Klik hier voor de tracker.

Tags: , , , Last modified: 9 oktober 2019
Sluiten