Actueel

Mini Transat onderweg met één Nederlander

11:33

In het Franse La Rochelle is afgelopen zondag de Mini Transat van start gegaan. De 81 deelnemers bevinden zich nu in de Golf van Biskaje. De 53-jarige Nederlander Sander van Doorn neemt ook deel aan de race in de serieklasse met zijn Pogo3 Air Charge.

De Mini Transat wordt gezien als dé ultieme test voor solozeilers: de grootste race voor de kleinste boten. Het is een zeilwedstrijd die eens in de twee jaar wordt gevaren vanaf Frankrijk naar de overkant van de Atlantische Oceaan.

Dit jaar wordt er 4050 mijl gevaren. De route voert de deelnemers van Frankrijk naar Martinique en tussendoor wordt Las Palmas aangedaan. De hele wedstrijd duurt zo’n drie tot vier weken. De deelnemers varen in hun eentje op een zwaar overtuigde boot van 21 voet de oceaan over, zonder enige vorm van comfort. Van de wedstrijden in de Mini 6.50-wereld is de Mini Transat de bekendste.

Air Charge in actie. Foto: Klaas Wiersma

Alles kan en mag

Zeilers kunnen deelnemen in twee klassen: de experimentele ‘bijna-alles-is-toegestaan’-klasse voor de proto’s en de betaalbare serieklasse. Dit jaar doen er voor het eerst proto’s mee die met foils zijn uitgerust. De boten zijn niet ontworpen om te vliegen, maar zijn foil assisted. Arkema 3 met Quentin Vlamynck  ligt momenteel op een 15e plaats. Proto 888 ‘de kikker’ van Zwitser Simon Koster vaart rond de top vijf..

Sander van Doorn aan boord van Air Charge. Foto: Klaas Wiersma

Volg Van Doorn

Enige Nederlander in de race is Sander van Doorn, die zich nu ergens in de Golf van Biskaje bevindt. Het was zijn intentie om deel te nemen aan de race van 2015, maar omdat hij de vereiste kwalificatiemijlen destijds niet op tijd met zijn nieuwe Mini kon varen, werd het 2017 voor hem. Van Doorn is momenteel nummer 16 van de in totaal 56 boten in de serieklasse. Eigenlijk zou Sander Vogelenzang ook meedoen aan de race, maar wegens een blessure was dat helaas niet mogelijk.

Je kunt de Mini Transat volgen via de tracker. Hier kun je de wedstrijd op de voet volgen en precies zien hoe Van Doorn het ervan afbrengt. Nummer 1 en 2 hebben vooralsnog een fikse voorsprong op de rest van de vloot. Wij hopen natuurlijk dat Sander de wind in de zeilen heeft en op een mooie plek in het eindklassement eindigt.

Betaalbaar initiatief

De eerste Mini Transat werd in 1977 gevaren. Dit op initiatief van Bob Salmon. Hij zocht een betaalbare initiatief voor de oceaanwedstrijden waarvoor altijd een aardig kapitaal nodig was. Er verschenen 24 deelnemers aan de startlijn. De Fransman Daniel Gilard Halvard Mabire won de eerste editie.

Coverfoto: Klaas Wiersma

Tags: , , , Last modified: 25 oktober 2017
Sluiten