Internationale wedstrijden

Overlevenden kinderkanker stappen aan boord in Clipper Race

Om het Prinses Máxima Centrum internationaal op de kaart te zetten

09:46

Om het Prinses Máxima Centrum internationaal onder de aandacht te brengen sloegen Clipper Race-team Perseverance en het kinderoncologieziekenhuis de handen ineen. De imposante 70-voeter zeilt momenteel rond de wereld met het oranje logo van het centrum voor kinderoncologie groot op de romp en in de zeilen. Daarnaast stappen zes overlevenden van kinderkanker in de komende laatste etappes van de wedstrijd aan boord, als ambassadeurs van het Centrum.

Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum (PMC) is een onderzoeksziekenhuis waar alle kinderen met kanker in Nederland behandeld worden. Het is het grootste kinderoncologiecentrum van Europa. Zorgprofessionals en wetenschappers werken daar aan één missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Jaarlijks krijgen namelijk nog zeshonderd kinderen in Nederland kanker en een kwart daarvan overleeft het niet. Voor de financiering van innovatieve behandelingen en onderzoek is het Prinses Máxima Centrum echter volledig afhankelijk van donateurs.

Clipper Round the World Race

In tien maanden tijd zeilen elf teams in de Clipper Round the World Race 40.000 mijl rond de wereld, in acht verschillende etappes. Afgelopen september startte de wedstrijd in Portsmouth, Engeland. Honderden verschillende bemanningsleden van over de hele wereld – velen zonder veel zeilervaring – stappen na het volgen van verplichte intensieve training aan boord voor een of meerdere etappes. Inmiddels hebben de jachten al de halve wereld rondgezeild en arriveerden ze op 16 januari in Airlie Beach.

Ambassadeurs PMC

Op 22 januari start de vijfde etappe van de Clipper Race naar Zhuhai, China. Vanaf deze etappe varen er aan boord van Perseverance meerdere ambassadeurs van het Prinses Máxima Centrum mee, die zelf als kind kanker overleefden. Niet alleen is de deelname aan de Clipper Race een unieke kans voor de jongeren zelf, ook willen de ambassadeurs met hun deelname het PMC en haar onderzoek internationaal onder de aandacht brengen. De Nederlandse Ineke van der Weijden is schipper van team Perseverance. Samen met bootsman Joss Cresswel zorgt ze voor de broodnodige nautische ervaring aan boord.

Ineke: “Ik ben super enthousiast om schipper van Perserverance te zijn! Het zal een geweldige kans zijn om te zeilen met mensen die de immense uitdaging van het overwinnen van kanker onder ogen hebben moeten zien. Ik hoop dat deelname aan de race hen in staat zal stellen te laten zien wat ze hebben overwonnen en wat de mogelijkheden zijn van de dingen die nog gaan komen. Als Nederlandse zeiler maakt het me extra trots dat ik dit met het Prinses Máxima Centrum mag doen en een beetje oranje op onze boot breng.”

Prinses Máxima Clipper Race
Team Perseverance bij aankomst in Airlie Beach. (c) Clipper Round the World Race

Spannend racen

De rest van de (Nederlandse) zeilers van het team wisselen per etappe en hebben grotendeels niet veel oceaanzeilervaring. Team Perseverance won de eerste etappe en staat momenteel op de tweede plaats in het algemeen klassement. Schipper Ineke bij aankomst in Airlie Beach over de afgelopen korte etappe: “Het was erg spannend racen. Als je boten in de buurt hebt, is dat super gaaf. We hadden PSP Logistics ook een tijdje bij ons in de buurt, dus we waren met zijn drieën ongeveer 24 uur samen. Het was een goede race. Het was een zeer tactische race, en als je één fout maakt, kost het je veel en heb je geen tijd om het goed te maken, dus dat is moeilijk. Maar alles was goed aan boord, we hebben een goede reis gehad.”

De actiepagina van de zeilende ambassadeurs van het Prinses Máxima Centrum kan je hier vinden. De Clipper Race volg je via deze link.

Last modified: 17 januari 2024
Sluiten