Internationale wedstrijden

Nederlands jeugdteam domineert nieuwe foilende klasse

10:00

Vorige week vond de ontknoping van de Youth Foiling Gold Cup Act 2 plaats op het Gardameer. Het Nederlandse Team DutchSail – Janssen de Jong won het evenement in de relatief nieuwe, foilende eenheidsklasse 69F. Stuurman Cas van Dongen, trimmer Scipio Houtman en flight controller Ismene Usman zeilde het gehele evenement aan de top. In de finale driedaagse wist het team maar liefst veertien van de achttien wedstrijden te winnen, de overige vier wedstrijden finishte het Nederlandse team als tweede.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. In tegenstelling tot de concurrentie, koos het Nederlandse team om niet met een oefenregatta mee te varen maar bij de thuisbasis in Muiden te trainen. Trimmer Scipio Houtman: “We hebben vooral gefocust op de start; precies op tijd en met topsnelheid over de lijn komen is extra belangrijk in deze klasse.”

Trotse coach

Coach Pieter-Jan Postma is trots op zijn pupillen, vertelt hij in een persbericht van Team DutchSail: “Dit zijn geweldige atleten, wat ze deze week opnieuw neergezet hebben is heel sterk. We zijn dit project ruim een jaar geleden begonnen en als ik kijk welke ontwikkeling zij (Cas, Scipio en Ismene red.) hebben doorgemaakt als sporter maar zeker ook als mens; petje af. They really stepped up their game, om het in goed Engels te zeggen.”

Foilende gijp

Houtman en zijn collega’s waren de eersten die een gijp wisten te maken zonder van de foils te vallen. Inmiddels is het team zo goed op elkaar ingespeeld dat overstag gaan zonder dat de romp in het water valt ook steeds vaker lukt. Houtman: “Daar werden video’s van gemaakt die door de organisatie met de andere deelnemers werden gedeeld. Die kregen als ons werk dus eigenlijk op een dienblaadje gepresenteerd.”

Checco Bruni, stuurman van het America’s Cup team Luna Rossa nam de prijsuitreiking voor zijn rekening. Hij kwam met een mooie verassing: in november organiseert hij op Sicilië een nieuw evenement voor de 69F. Het winnende team van de Gold Cup mag het daarin opnemen tegen ’s werelds beste zeilers in de 69F. Voordat het zo ver is, vinden Act 3 en de finale van de Gold Cup in oktober plaats op Sardinië.

Foto’s: (c) Marta Rovatti Studihrad / 69F Media

Tags: Last modified: 1 september 2021
Sluiten