Zeemanschap

Nu in Zeilen: Foilen voor beginners

09:00

Met de foilende wedstrijdboot 69F timmert jeugdteam DutchSail-Janssen de Jong hard aan de weg. Inmiddels heeft het al meerdere overwinningen van internationale evenementen op zak. Joris Westerveld, kajuitjachtzeiler in hart en nieren, stapt aan boord, haalt een nat pak en wordt wegwijs in de wondere wereld van het foilen.

Vliegen boven het water, met bootsnelheden ver in de dubbele getallen – het is een ervaring die voor de meeste kajuitjachtzeilers waarschijnlijk tot de verbeelding spreekt. Foilen is voor wedstrijdzeilers uit een andere wereld, eentje die vliegende maxi-trimarans in veertig dagen ronden, en een wereld waarin de hightech racemonsters van de America’s Cup vijftig knopen doen.

Foilen in Nederland

Maar zo ver van je bed is het nou ook weer niet. Het foilen is al tot ons land doorgedrongen. Ismene Usman, Scipio Houtman en Cas van Dongen, allemaal begin twintig, weten precies wat er nodig is om een boot te laten vliegen én hoe je er wedstrijden mee wint. In maart wonnen ze de Youth Foiling Gold Cup in Gaeta (Italië) onder leiding van coach Pieter-Jan Postma. Deze regatta werd georganiseerd als plaatsvervanger van de wegens corona afgelaste Youth America’s Cup in Nieuw-Zeeland.
We ontmoeten het trio in Muiden, in het jeugdhok van KNZ&RV Muiden, waar de zeilers hun thuisbasis hebben voor trainingen op het Markermeer. Ter ere van Houtmans verjaardag staat een redvelvettaart op tafel en nog voordat er een hap van is genomen, vliegt het foil- en wedstrijdjargon over en weer. Met glinsterende ogen vertelt Houtman over de trimmogelijkheden op de AC75, de racebakken van de afgelopen America’s Cup.

Vliegtuigvleugels, maar dan in V-vorm

De 69F kan vanaf een windsnelheid van zo’n negen knopen uit het water komen dankzij twee grote foils in het midden van de boot en eentje aan het roer. Foils zijn net vliegtuig- vleugels: ze zorgen voor lift, alleen dan in het water. Hout- man: “Het gedeelte van de foils dat in het water steekt is V-vormig. Daardoor hebben ze een zelfregulerende werking; hoe dieper de foil onder water komt, hoe groter het oppervlak dat lift kan genereren.”

Zeilen 08/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Uit welke onderdelen bestaat een 69F? Wat is de functie van de flight controller aan boord? Wat moet de bemanning doen zodat de boot uit het water komt? Met welke boten kun je zelf foilen? En welke kracht geeft een onweerstaanbare adrenalinekick? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 augustus verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto: © Sander van der Borch

Tags: , Last modified: 5 augustus 2021
Sluiten