Nieuws

Jonge Nederlandse underdogs winnen van olympiërs in de 69F

Team DutchSail - Janssen de Jong komt met wildcard de wedstrijd binnen en wint

10:37

De prestaties zijn haast niet bij te houden. Team DutchSail – Janssen de Jong verslaat het ene na het andere topteam in de 69F, een foilende monohull die met drie mensen gevaren wordt. Zeilen spreekt met teamleden Scipio Houtman (23) en Cas van Dongen (24) over hun onverwachtse winst tijdens de 69F Pro Cup.

Ze komen net het water af wanneer ze terugbellen. Scipio en Cas zitten in Italië om fulltime en betaald te kunnen zeilen. “Het was erg sketchy net,” vertelt Cas opgewonden over de zojuist afgesloten training, “want er brak een enorme onweersbui uit. De hagelstenen vlogen ons om de oren en we moesten de boot expres laten omslaan om niet geraakt te worden door de bliksem.” 

De 69F boten worden als one-design klasse geracet.

Met een wildcard de winst pakken

Gelukkig was het twee weekenden geleden niet zulk weer, toen ze onverwacht meededen aan de 69F Pro Cup op Sicilië. Doordat Team DutchSail – Janssen de Jong, bestaande uit Scipio Houtman, Cas van Dongen en Ismene Usman (22), het eerste weekend van november de Youth Foiling Gold Cup (YFGC) won kregen ze een wildcard om mee te doen aan de Pro Cup. Hieraan deden verder vijf teams met professionele zeilers mee, waaronder medaillisten van zowel de Olympische Spelen als de America’s Cup. 

Ismene, Scipio en Cas als winnaars van de Pro Cup.

“Het was al zo vet om de YFGC te winnen,” zegt Scipio. “Dat wat het doel van dit zeilproject waar we met DutchSail – Janssen de Jong anderhalf jaar geleden aan zijn begonnen.” Door met volle “focus en drive naar dat evenement toe te werken, hebben ze het kunnen winnen. Cas: “Als bonus kregen we toen de wildcard voor de Pro Cup, die meteen de volgende week was.” En dat was een droom die uitkwam: racen tegen de besten van de wereld. 

Ze gingen er zonder verwachtingen in, stuurman Cas, trimmer Scipio en flight controller Ismene. “Het was ergens redelijk ontspannen. We kijken enorm naar die zeilers op en wilden zo veel mogelijk genieten en leren. Het voelt unreal om dan met de winst naar huis te gaan,” vertelt Scipio.

Samen één lichaam vormen

Maar hoe kan het, dat drie Nederlandse jongeren winnen van ’s werelds beste zeilers? Cas legt uit: “De 69F is een nieuwe klasse. Er wordt eigenlijk pas sinds een jaar in geraced. En wij zijn het team dat de meeste uren in deze boot had zitten.” Daarbij waren ze goed op elkaar ingespeeld doordat ze al anderhalf jaar met elkaar varen. Dat was een groot voordeel: de andere teams waren veelal nieuwe samenstellingen. 

“Met z’n drieën vorm je als het ware één lichaam tijdens het zeilen. Het teamwork en de perfecte timing is zo belangrijk om de boot hard te laten gaan,” zegt Scipio. Tijdens de wedstrijden merkten de andere teams dat ze de boot lastig het water uit kregen. Terwijl DutchSail – Janssen de Jong steeds het snelste aan het ‘vliegen’ was. 

Naast wereldzeilers op het podium.

Racen tegen Dylan Fletcher

De Pro Cup bestaat uit fleet racing en match racing. De eerste twee dagen streden alle zes de boten tegen elkaar om de ranking te bepalen. De Nederlanders kwalificeerden zich als tweede en konden direct de halve finale instromen, waar ze tegenover Ruggero Tita kwamen te staan. In Tokio afgelopen zomer had deze Italiaan de gouden medaille te pakken in de Nacra 17. Ze wonnen. En in de finale waren ze ook sneller dan Team Dylan Fletcher, winnaar van de gouden olympische medaille in de 49er. 

Scipio: “Wat ik meeneem van dit event is hoe vriendschappelijk en respectvol de andere zeilers waren. Ook naar ons; de new kids on the block. En tegelijkertijd hoe fel er werd gestreden op het water.”

Het snelheidsrecord vestigen

Die felheid was vooral te merken in de pre-start. “Onderling was het heel agressief om de beste positie te bemachtigen tijdens de start. De jury heeft heel wat penalty’s uitgedeeld, ook aan ons,” vertelt Cas.

Maar wat maakt de 69F nou zo’n bijzondere boot voor het jonge team? “Sowieso het feit dat hij foilt,” zegt Scipio. De boot kan tot 65 kilometer per uur varen. In oktober 2020 hadden ze het snelheidsrecord in de klasse gevestigd. Het team voer 34,9 knopen. “Dan komen waterspetters best hard aan,” zegt Scipio.

De Pro Cup van 12 tot 14 november.

En hoe moet het nu verder? Want de prijzen die er zijn, zijn binnen. “Dat is een goede vraag,” antwoordt Cas lachend. “We zijn aan het brainstormen over de toekomst.” Ook bestaat de droom om ooit aan de Sail GP mee te doen, in foilende catamarans die meer dan vijftig knopen varen. “En we willen sowieso verder groeien in de professionele zeilwereld,” zegt Scipio. Ismene, daarentegen, is bezig met een master aan de TU Delft.

De professionele zeilwereld in

“We krijgen nu voor het eerst in ons leven aanvragen om betaald te zeilen,” benoemt Cas. “Dat is ontstaan door dit project. En we merken dat de professionele zeilwereld veel groter is dan we dachten.” 

DutchSail – Janssen de Jong had dit (commerciële) project opgezet om professionele zeilcampagnes te starten buiten het bestaande plaatje van het watersportverbond en de olympische klasse om. Scipio: “Het is belangrijk voor Nederlandse jeugdzeilers om zich te realiseren dat er meer is dan alleen olympisch zeilen. Ook al kun je niet al je tijd erin stoppen, toch kun je met een paar weken zeilen per jaar hele vette dingen doen.”

De vliegende Hollanders. Beeld: (c) Marta Rovatti Studihrad.

Nu werken de jongens met een buitenlands team in Italië. Soms zijn ze in Nederland, dan weer langere tijd op pad. “Er zijn veel deuren geopend door afgelopen seizoen,” zegt Scipio. “Ik had niet verwacht om fulltime bezig te zijn met zo’n gave foilende klasse. En dat ik er nu mijn baan van kan maken, dat is een nieuwe wereld.”

Beeld: (c) Sailing Energy – 69F media

Tags: Last modified: 7 december 2021
Sluiten