Internationale wedstrijden

Clipper Race-vloot vaart Doldrums in

10:14

In de derde week van de eerste etappe van de Clipper Round the World Race zeilt de vloot de Doldrums in. LMAX Exchange is als eerste de gate gepasseerd en pakt drie punten in de etappe van London naar Rio de Janeiro. Nederlander Jan van de Laar zeilt met Visit Seattle op de zesde plaats.

LMAX-Day10-4LMAX Exchange zeilt al lange tijd aan kop en pakt dus de eerste drie punten van de etappe. Great Britain vaart als tweede door de gate met niet ver achter hen het team van Derry~Londonderry~Doire. Nummer twee pakt twee punten en de nummer drie staat na het passeren van de gate op één punt.

Garmin en Qingdao zijn erg aan elkaar gewaagd. De twee teams duelleren dicht bij elkaar en passeren elkaar na circa 3000 mijl op slechts twee bootlengtes. Na een tijd voor de westelijke route te hebben gekozen, zeilen zij nu ook zuidelijk de Doldrums in.

De Doldrums

In de editie van twee jaar geleden hebben een aantal van de deelnemers een week lang rondgedobberd in de windstiltezones van de Doldrums. Om dit te voorkomen heeft het racecomité een aanpassing in de regels aangebracht. “Om de frustratie van die dagenlange windstilte in te perken is het ‘Doldrums Corridor’ in de raceregels geïntroduceerd. Tussen vier virtuele markers kunnen de teams hun motoren gebruiken, maar niet meer dan zes breedtegraden of langer dan 60 uur,” aldus Race Director Justin Taylor. Het is zeer waarschijnlijk dat alle teams van deze mogelijkheid gebruikmaken. Wanneer de motor aangaat is een tactische beslissing om de boot in een windzone te brengen en er zo veel mogelijk voordeel mee te behalen.

 

 

Tussenstand

1 LMAX Exchange – 2216 nM to finish
2 GREAT Britain
3 Derry~Londonderry~Doire
4 Qingdao
5 Garmin
6 Visit Seattle
7 PSP Logistics
8 ClipperTelemed+
9 Mission Performance
10 Unicef
11 Da Nang – Viet Nam
12 IchorCoal

 

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten