Internationale wedstrijden

Jan van de Laar: West-Australië

10:23

Jan van de Laar zeilt mee in de Clipper Round the World Race. In zijn blog voor www.zeilen.nl, schrijft Van de Laar over zijn belevingen aan boord en de persoonlijke ontwikkelingen die hij doormaakt tijdens de race.

The start of Elliot Brown Timekeeper Cup in Albany, AustraliaDe race van Kaapstad naar Albany (West-Australië) zijn we als negende gefinished. Na een dramatische start hebben we ons, na lang op de twaalfde plaats te hebben gezeild, in de laatste week terug kunnen knokken in de vloot. Als we twee dagen meer hadden gehad, zouden we nog wel een of twee boten in hebben kunnen halen. Zoals we tijdens eerdere etappes al hebben gezien ligt het meestal niet aan onze bootsnelheid. Het zijn de technische fouten bij zeilevoluties of ongelukkige incidenten die ons veel plaatsen kosten. Maar we leren snel, en kijken vooruit naar wat komen gaat.

Weinig rust

De vijfdaagse stopover in Albany was kort en druk. Echt tijd om op te laden was er niet. Elke ochtend waren we alweer vroeg in de weer voor de schoonmaak, technisch onderhoud of het rondleiden van gasten. Albany is een kleine plaats, maar zorgde voor een bijzonder warm welkom. Vrijwel iedereen die ik sprak had interesse in de race en je kon merken dat de lokale ondernemers blij waren met de reuring die we met ons mee brachten. Het mooie van Australië vind ik het feit dat vrijwel iedereen tijd heeft voor een praatje, g’day mate en no worries, de hele dag door, geweldig!

Zelf aan de leiding

Inmiddels varen we richting Sydney en liggen we voor de tweede dag op rij op een ongelofelijke eerste plaats. Tijdens een spannende start in de baai net buiten Albany hebben we ons rustig gehouden. Waar veel andere boten met spinnakers in de weer gingen, met her en der het nodige drama tot gevolg, hielden wij het bij de standaard zeilen. We zeilden ergens midden in de vloot voorbij de eilanden de Zuidelijke Oceaan in en hebben ons vervolgens langzaam naar een eerste plaats gewerkt. De marges zijn flinter dun, zo’n zestien mijl tot de nummer twee en zestig over de gehele vloot, en het is nog te vroeg om van podium posities te dromen, maar het is een geweldig gevoel om eens niet te volgen maar te leiden.

Onze schipper voelt zich al sinds een dag voor de start van deze race niet lekker en het is dus voornamelijk aan de bemanning om de boot te runnen. Dat gaat bijzonder goed, we merken dat de strategie die onze schipper heeft gekozen werkt. Hij heeft altijd gezegd dat wij het in principe allemaal zelf zouden moeten kunnen en daardoor liet hij ons vrij vaak in het diepe zwemmen. Nu werpt dat waarschijnlijk zijn vruchten af. En dat is in een vroeger stadium in de race als ik gedacht had. Wederom een goed gevoel, en het maakt onze teamspirit nog sterker.

Er is een storm aanstaande dus ik moet weer snel aan de bak. Mijn volgende blog is hopelijk vanaf een warm strand in Sydney!

Groeten, Jan

Lees hier ook de andere blogs van Jan van de Laar

Foto: Clipper Race

Tags: , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten