Internationale wedstrijden

Bikkelen in Bass Strait

09:05

Helemaal aan de andere kant van de wereld wordt jaarlijks een loodzware race gezeild. Tijdens de Rolex Sydney Hobart Yacht Race strijden internationale topzeilers in hun extreme wedstrijdjachten zij aan zij met klassieke zeilboten met soms hele families erop. Hoe gaat dat goed?

“Daar is er weer een!”

Het is zes uur in de ochtend. De hemel kleurt metalig blauw in het eerste licht. Dicht wolkendek, maar gelukkig geen windstoten meer. We staan op de kade in Hobart. De straat glimt nog van de bakken water die vannacht naar beneden zijn gekomen. Het is druk, ondanks het vroege uur. Mensen huiveren in de ochtendkou en drinken hun warme koffie met kleine slokjes. Dan veert het publiek op. Daar is er weer een! Iedereen steekt z’n handen in de lucht en juicht een wedstrijdjacht de finish over.

Traditioneel onthaal

(c) AFP Photo/Saeed Khan

De traditie vereist dat elke boot, ongeacht het tijdstip waarop hij finisht, onthaald wordt door een boot van de wedstrijdleiding, boten van supporters en honderden mensen op de kades. De zeilers steken vermoeid een hand op en grijnzen opgelucht. Zo gauw de roep van de finishtoeter klinkt, gaat de motor aan, de zeilen naar beneden en komen er lijnen en stootwillen naar buiten. Een vrijwilliger op een bootje van de Royal Yacht Club of Tasmania helpt ze om naar Kings Pier Marina te komen. Het kleine jacht zoekt z’n plekje tussen de massa boten die er al ligt.

Comanche vaart onder spi richting finish

Blikjes bier

De zeilers meppen elkaar op de schouder en zwaaien nog maar eens extra naar de juichende massa. Een cameraploeg staat op de steiger, journalisten drukken de zeilers een microfoon onder de neus nog voor de lijntjes vastliggen. Familieleden verdringen zich om de vermoeide zeilers in de armen te sluiten. En dan wordt er over de hoofden een kartonnen verpakking met veel blikjes bier aangereikt. Volgens de Australische traditie moeten die op, meteen na de race. Het effect na vier lange dagen op zee is opmerkelijk. Zelden zeilers zó gelukzalig zien kijken na zó lang afzien.

(c) Wietze van der Laan en Janneke Kuysters

Thermometer mee aan boord

De Rolex Sydney Hobart Yacht Race is eigenlijk heel simpel. Je vaart Port Jackson, de haven van Sydney uit. Eenmaal buiten ga je rechtsaf en je vaart min of meer zuid-zuidwest tot je de vuurtoren van Cape Pillar ziet. Daar weer rechtsaf naar Hobart. In totaal 628 mijl. Het bekendste beeld van de race is de start: duizenden boten op het water om de ongeveer honderd deelnemende boten uit te zwaaien. De start is altijd op tweede Kerstdag; hoogzomer en midden in de grote schoolvakanties in Australië. De oevers staan bomvol mensen, helikopters cirkelen in de lucht. Een gekkenhuis.

Zeilen 03/2019

Wil je meer lezen over de Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Je leest het allemaal in Zeilen 03/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 20 maart in de winkel verkrijgbaar.

Omslagfoto: Rolex/Studio Borlenghi
Tekst: Wietze van der Laan en Janneke Kuysters

Tags: , Last modified: 22 april 2021
Sluiten