Golden Globe Race

Nog twee zeilers onderweg naar Les Sables d’Olonne

Een overzicht van week 34 in de Golden Globe Race

23:39

Jeremy Bagshaw is onderweg naar een tweede plek in Chichester Class

Na de winst van Simon Curwen in Chichester Class en Kirsten Neuschäfer in de Golden Globe Race, én de tweede plek van Abhilash Tomy van afgelopen week, zou je haast vergeten dat er nog twee zeilers onderweg zijn naar Les Sables d’Olonne. Michael Guggenberger ligt op koers om het podium in de Golden Globe Race compleet te maken. De Oostenrijker heeft nog minder dan 1400 mijl te gaan en bevindt zich ter hoogte van de Azoren. Na weken van frustrerend weinig progressie in de doldrums heeft Captain Gugg eindelijk weer wind. Zoals het er nu uitziet, kan hij de komende dagen profiteren van een lagedrukgebied dat hem een flinke slinger richting Frankrijk kan geven, waar hij dan waarschijnlijk rond 14 mei aankomt.

Een grove 1000 mijl naar het zuiden bezet Jeremy Bagshaw de tweede plek in Chichester Class. De Zuid-Afrikaan reageerde eerder deze week verheugd op de winst van zijn landgenote, maar is zelf naar verwachting nog een kleine maand onderweg. Bagshaw stevent op een relatief kleine strook met weinig wind af. Hopelijk lukt het hem om aan het eind van de week nog een staartje van het weersysteem waarin Guggenberger zich bevindt mee te pikken.


Tweede plek voor Abhilash Tomy in Golden Globe Race

Abhilash Tomy bereikt de finish van de Golden Globe Race
Abhilash Tomy bereikt de finish van de Golden Globe Race. Foto: GGR2022 / Rob Havill 20230429

29 april – 10:45 uur: Vanmorgen om 07:46 uur lokale tijd heeft ook Abhilash Tomy de finish van de Golden Globe Race bereikt. Tomy, die als eerste Indiase zeiler is ooit rond de wereld zeilde, voltooide hiermee zijn tweede wereldomzeiling. Na een spannende strijd met Kirsten Neuschäfer veroverde hij uiteindelijk de tweede plaats.

Na het passeren van de finishlijn voor de Franse kust moest Tomy nog tot 10:00 uur vanmorgen op zee wachten voor hij koers kon zetten naar de haven van Les Sables d’Olonne. Eenmaal in de haven wachtte hem een warm onthaal.


Kirsten Neuschäfer wint Golden Globe Race 2022

De finish van Kirsten Neuschäfer in de Golden Globe Race
De finish van Kirsten Neuschäfer. Foto: Livestream GGR

27 april – 21:45 uur: Het heeft toch nog langer geduurd dan gedacht, want de wind liet het even helemaal afweten maar het is officieel: Kirsten Neuschäfer heeft de Golden Globe Race 2022 gewonnen! Ze schrijft hiermee geschiedenis: nog nooit eerder won een vrouw de Golden Globe Race én een non-stop solo zeilrace langs de drie grote kapen. Minnehaha wordt op dit moment, door gebrek aan wind, de haven van Les Sables d’Olonne binnengesleept en dan is het wachten op Abhilash Tomy, die naar verwachting zaterdag 29 april finisht. Op de wal wacht Neuschäfer in elk geval een flinke schare fans, haar familie en vrienden, én voorraad ijsjes.


Nog minder dan een mijl te gaan voor winnares Kirsten Neuschäfer!

27 april – 20:50 uur: Met nog minder dan een mijl te gaan, is Kirsten Neuschäfer uitgeroepen tot de winnares van de Golden Globe Race 2022. Ze wordt daarmee niet alleen de eerste dame in de geschiedenis van de Golden Globe Race die de legendarische race op haar naam schrijft, maar is ook de eerste dame ooit die een non-stop solo zeilrace die de drie grote kapen rond wint. En de eerste Zuid-Afrikaanse zeilster ooit die ook nog een aantal afstandsrecords binnen de Golden Globe Race heeft verbroken. En dat dan ook nog op South African Freedom Day. Bravo Kirsten!

Volg de finish van Kirsten Neuschäfer live:


Simon Curwen is de winnaar van Chichester Class

De finish van Simon Curwen in de Golden Globe Race
Simon Curwen bij het media drop-off punt in Hobart. Foto: GGR2022 / D&JJ GGR2022 / D&JJ

27 april – 13:30 uur: Dat het deze week spannend zou worden in de Golden Globe Race werd vorige week al duidelijk. Maar dat het weer nog een extra duit in het zakje zou doen zag niemand direct aankomen. De drie koplopers, Simon Curwen, Kirsten Neuschäfer en Abhilash Tomy, maakten in het begin van week 34 een behoorlijke progressie richting Les Sables d’Olonne, de finish van de Golden Globe Race. Tot woensdagmorgen leek dat echter te stagneren in de Golf van Biskaje door een groot windstil gebied dat de zeilers op lag te wachten. Dat zou voor Tomy de ultieme kans zijn om flink op Neuschäfer en Curwen in te lopen. Zou het dan toch nog een ‘fotofinish’ worden?

De motor aan? Of toch wind?

Een lagedrukgebied ten westen van Groot-Britannië dacht daar echter anders over, en zorgde er, tegen alle verwachtingen in, voor dat leidster in het klassement Neuschäfer woensdagmiddag en -avond een snelheid van 6,5 knopen kon blijven varen. En dat terwijl de verschillende computersimulaties (Windy en PredictWind) toch echt een maximale windsnelheid van 3-3,5 knopen lieten zien in het gebied waarin ze voer. Neuschäfers progressie was zo opmerkelijk dat verschillende volgers van de Golden Globe Race zich op social media af begonnen te vragen of ze de motor aan had gezet. Dat was gelukkig niet het geval. Organisator Don McIntyre legt in de onderstaande video uit wat er precies aan de hand was.

Eerste finisher is binnen!

Zo’n 50 mijl naar het oosten begon ook Curwen met enige vertraging te profiteren van de aantrekkende wind. Zijn verwachte finishtijd liep daardoor terug naar 27 april rond het middaguur. Inmiddels is de Britse zeiler na exact 234 dagen en 21 uur (op de minuut, nee seconde, af) gefinisht. Zijn Golden Globe Race is wellicht niet helemaal gelopen zoals hij van te voren wilde: na van begin af aan kop te hebben gezeild, moest hij vlak voor Kaap Hoorn aan wal om zijn windvaanstuurinrichting te repareren. Curwen kwam hierdoor in Chichester Class terecht, en vervolgde zijn weg met een fikse achterstand op Neuschäfer, Tomy en zelfs Michael Guggenberger.

Na een indrukkende inhaalrace, die door de nuchtere Brit werd omschreven als ‘niets bijzonders’ en ‘cruise-tempo’, passeerde Simon Curwen vandaag (27 april) om 13:00 uur lokale tijd de finishlijn voor de kust van Les Sables d’Olonne. Curwen is daarmee de eerste finisher van de Golden Globe Race en de winnaar van Chichester Class. De organisatie maakte onderstaande filmpjes van de finish van Simon Curwen.

Finish van de winnaar van de Golden Globe Race

Koploopster in het algemeen klassement, en de virtuele winnares, Kirsten Neuschäfer wordt later vandaag (27 april, rond 18:00 uur lokale tijd) aan de finish verwacht. Als ze tenminste voldoende wind houdt, want zoals de voorspellingen nu laten zien, zakt de wind in de loop van de middag weg en kan het dus ook nog wel eens een latertje worden voor Neuschäfer. Abhilash Tomy, die afstevent op een tweede plek in het algemeen klassement, is nog zo’n 160 mijl van de finish van de Golden Globe Race verwijderd en wordt in de loop van vrijdag (28 april) verwacht in Les Sables d’Olonne.

Omslagfoto: GGR / Nora Havel

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , , Last modified: 1 mei 2023
Sluiten