Golden Globe Race

En toen waren er nog vijf

Een overzicht van week 20 in de Golden Globe Race

16:39

aangroei Golden Globe Race

De eendenmosselen hebben een nieuw slachtoffer gemaakt. Of misschien is de aangroei van de kleine kreeftachtigen niet de hoofdzakelijke oorzaak voor Jeremy Bagshaws beslissing om zijn Golden Globe Race te laten varen en in Hobart over te stappen op Chichester Class. Ook zijn tekort aan drinkwater veroorzaakt door een lek op de Atlantische Oceaan zal daar een grote rol in hebben gespeeld. Toch werd Bagshaws Olleanna dusdanig vertraagd door de hoeveelheid aangroei dat de Zuid-Afrikaan besloot haar op de kant te zetten en het onderwaterschip schoon te krabben.

Positie deelnemers begin van week 20
De positie van de deelnemers op 16 januari. Foto: GGR

Aangroei zorgt opnieuw voor problemen in de Golden Globe Race

En Bagshaw is niet de enige die (opnieuw) last begon te krijgen van de eendenmosselen. Ook Kirsten Neuschäfer en Michael Guggenberger lieten weten gehinderd te worden door de aangroei op hun onderwaterschip. Beide zeilers bevonden zich dan wel in een gebied met weinig wind, maar tot dusverre heeft alleen Guggenberger kans gezien om eens onder Nuri te duiken voor een schoonmaakbeurt. Neuschäfer werd gehinderd door behoorlijke golven en kreeg daarnaast zo nu en dan bezoek van haaien. Genoeg reden om rustig aan dek van Minnehaha te blijven zitten.

Frustratie bij de achtervolgers

Tot haar grote frustratie overigens, want koploper Simon Curwen heeft inmiddels een voorsprong op haar van meer dan 1000 mijl. En ook het gat met Abhilash Tomy is groter geworden: de Indiër zeilt zo’n 200 mijl verder naar het oosten. Het meest frustrerende, zo liet Neuschäfer in haar wekelijkse gesprek met de organisatie weten, was nog wel dat er vlakbij – in de exclusion zone – wél wind is. Maar de regels zijn (voor nu althans) onverbiddelijk: zeil de verboden zone in en er wacht je een tijdstraf. En die kan Neuschäfer er nou net niet bij gebruiken.

Neuschäfer heeft behoorlijke last van aangroei in de Golden Globe Race
Kirsten Neuschäfer in Hobart. Foto: Don & Jane GGR…20221225

Gelukkig voor haar bevond Tomy zich in dezelfde situatie. Weliswaar op de tweede positie en een flink eind bij de Zuid-Afrikaanse vandaan, maar het zal allicht een schrale troost zijn. Op de vierde positie had ook Michael Guggenberger te maken met soortgelijke omstandigheden. Het tij leek aan het eind van de week te keren voor dit drietal toen achtereenvolgens Captain Gugg, Neuschäfer en Tomy eindelijk weer wind kregen. Helaas niet voldoende om echt in te lopen op Curwen, die inmiddels Point Nemo gepasseerd was en behoorlijk progressie richting Kaap Hoorn heeft gemaakt.

Hobart als rustpunt

Inmiddels had ook Ian Herbert-Jones Hobart bereikt. Terwijl Bagshaw aan wal zijn kans schoon zag om biefstuk en ijsjes te eten, maakte Herbert-Jones van de gelegenheid gebruik om in de beschutting van Storm Bay wat extra rust te pakken en zijn boot nog eens extra te inspecteren. Beide zeilers hebben inmiddels ook koers gezet richting Kaap Hoorn, waardoor Guy Waites de enige zeiler in de Indische Oceaan is.

Uitvaller Bagshaw na aangroei in de Golden Globe Race
Jeremy Bagshaw en Ian Herbert Jones in Storm Bay. Foto: Jackie Zanetti & Alex Papij (Rusalka) / GGR2022

Hoewel Waites nog steeds een indrukwekkende progressie maakt en de regels al eerder in zijn voordeel zijn aangepast, lijkt ook voor hem 31 januari een keiharde deadline te zijn. Afgelopen week liet de organisatie weten geen uitzonderingen te maken wat dat betreft. Reden hiervoor zou de veiligheid van de zeilers zijn, maar dat was eigenlijk ook de reden voor het instellen van de exclusion zones. En dat bleek ook enigszins discutabel wat betreft de Chichester Classers.

Elliott Smith eindigt Golden Globe Race in Fremantle

Aan het eind van de week kwam Elliott Smith eindelijk aan in Fremantle. Na weken van indrukwekkende dagafstanden op een sterk gereduceerd tuig kon de Amerikaan eindelijk weer voet aan de wal zetten. De jongste deelnemer van de huidige editie werd de haven ingeloodst door vrienden van Tomy, en werd daar warm onthaald door mensen die zijn progressie hadden gevolgd. Omdat Smith eerder dan verwacht in de Australische kustplaats aankwam, rees natuurlijk de vraag of hij zijn Second Wind zou repareren en toch nog zou proberen Hobart te halen voor de deadline.

Elliott Smith is officieel uit de Golden Globe Race
Elliott Smith aan wal in Fremantle. Foto: Craig Evans / Fremantle Sailing Club

Smith liet in een uitgebreide post op Instagram echter weten dat Fremantle echt het einde van zijn Golden Globe Race is. Second Wind staat te koop en de Amerikaan richt zich nu op andere projecten. In een uitgebreid interview met organisator Don McIntyre laat hij weten een toekomstige deelname aan de Golden Globe Race niet uit te sluiten, maar de editie van 2026 staat niet bovenaan zijn prioriteitenlijst.

aangroei Golden Globe Race
De posities van de deelnemers op 23 januari. Foto: GGR

Omslagfoto: GGR2022 / DD&JJ

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , , Last modified: 24 januari 2023
Sluiten