America's Cup

Welke (bekende) zeilers komen namens DutchSail in actie in Barcelona?

Women’s America’s Cup- en Youth America’s Cup-campagne

17:00

DutchSail heeft 60 aanmeldingen binnengekregen van enthousiaste zeilers voor hun Youth en Women’s America’s Cup-campagne. Dat schreven we al eerder in ons bericht over de aanloop naar de 37 America’s Cup. Coaches Annemieke Bes en Pieter-Jan Postma starten voorlopig met de hele groep en de aankomende maanden zullen zij de selectie terugbrengen naar uiteindelijk twee teams van zes zeilers. Beide bovengenoemde evenementen vinden plaats in Barcelona in het najaar van 2024, tegelijkertijd met de America’s Cup.

“Er zijn in totaal zestig aanmeldingen binnengekomen: 31 mannen en 29 vrouwen,” vertelde Bart Salemans, woordvoerder bij DutchSail, onlangs aan Zeilen. “Een deel van de dames komt vanwege de leeftijd tevens in aanmerking voor het Youth Team. De groep is heel uiteenlopend: van een havo-leerling tot een jachtdesigner. En ook de zeilachtergronden zijn erg verschillend. Die diversiteit sterkt ons. We kunnen een team op de been krijgen dat echt mee gaat strijden voor de prijs in Barcelona.”

Odile van Aanholt en Annette Duetz. © Sailing Energy

Bekende namen

Onder de aanmeldingen is een aantal bekende namen als Team Allianz-zeilers: Annette Duetz, Odile van Aanholt, Mirthe Akkerman, Maxime Jonker, Bart Lambriex en Paul Hameeteman. Maar ook Eliott Savelon en Ismene Usman, afgelopen jaar in de 69F kampioen in de Youth Foiling Gold Cup met Team DutchSail – JAJO. Er is veel jong en ambitieus talent, maar ook tweevoudig wereldkampioen en winnares van Olympisch brons Annemiek Bekkering en The Ocean Race-zeilsters Arianne van de Loosdrecht en Laura van Veen hebben zich aangemeld.

Foilervaring

Coach Annemieke Bes: “Alle 60 aanmeldingen zijn van een dusdanig niveau, dat we iedereen een kans willen geven. Als DutchSail en als coaches van deze campagnes, willen wij de zeilers beter leren kennen daar gaan we de komende tijd voor gebruiken. Zo staat er voor het tweede weekend van juni allereerst een kennismaking op het water gepland. Hiervoor zullen we de J/70’s van de KNZ&RV gebruiken, samen met de KRZV ‘De Maas’, de verenigingen waarvoor we ook zeilen. Daarnaast krijgen alle aanmeldingen de kans om binnen DutchSail foilervaring op te doen in één van de zes WASZP-en. Deze worden ook gebruikt voor de DutchSail Foiling Academy.”

Postma vertelt: “Het doel van deze aanpak is om in deze fase de pool zeilers nog zo groot mogelijk te houden. Het niveauverschil op papier is in eerste instantie wellicht aanzienlijk, maar het zeilen in de AC-40’s vraagt straks wat anders van de zeilers dan dat ze gewend zijn. We zullen, nu we met de zeilers aan de slag gaan, dus ook heel erg kijken naar hoe ze zich ontwikkelen als zeilers en als persoon. Hoe goed kunnen ze anticiperen op nieuwe situaties en informatie? Hoe goed zijn ze in staat om te communiceren? Je kan het zeilen van de AC-40’s zien als het besturen van een F1-bolide. Niet alleen de snelheid ligt heel hoog maar de techniek is ook dusdanig complex dat alleen goed sturen, of zeilen zo je wilt, niet voldoende is. Wie kan er het beste terugkoppelen aan het team wat hij voelt, ziet en ervaart als hij aan het zeilen is. Een zeker in deze boten technisch complex vraagstuk. Maar wel super belangrijk om zo te komen tot de ideale setup in de boot.”

Eén gemeenschappelijk doel

En Bes voegt daaraan toe: “Die vraag kunnen we nu op basis van alleen een online aanmelding niet beantwoorden. Daarom willen en gaan we met deze zestig gemotiveerde zeilers aan de slag. Allemaal met één gemeenschappelijk doel: volgend jaar in Barcelona de vier beste Nederlandse zeilers per categorie, Youth en Women, in de boot hebben zitten.”

Een AC40 in actie

Omslagfoto: America’s Cup

Tags: Last modified: 20 april 2023
Sluiten