America's Cup

Hoe ziet de (aanloop naar) de America’s Cup van 2024 eruit?

Over de (Youth en Women’s) America’s Cup

10:28

Inmiddels zijn we alweer ruim een jaar verder vanaf het moment dat Barcelona is aangewezen als de plaats waar de 37e editie van de America’s Cup wordt gehouden. Het evenement vindt tussen augustus en oktober plaats en belooft een van de meeste bijzondere edities te worden in de 174-jarige America’s Cup-geschiedenis. Op dit moment zijn de teams druk bezig om hun trainingsbasis op te zetten in ​​de hoofdstad van Catalonië, waar vandaan ze vanaf juni zullen gaan trainen. Wie keert huiswaarts met The Auld Mug?

De America’s Cup bestaat uit verschillende evenementen die uiteindelijk zullen uitmonden in de grote wedstrijd van oktober. De Preliminary Regatta’s dienen als opwarmingsraces voorafgaand aan de zogenaamde Challenger Selection Series, waarbij wordt bepaald wie doorgaat en het opneemt tegen de defender (verdediger) voor de ultieme prijs.

DutchSail

De allerbeste vrouwelijke – en jeugdzeilers van over de hele wereld zullen deelnemen aan races op America’s Cup-niveau, waarmee ze de weg vrijmaken voor de toekomst van de America’s Cup zelf. Dit zijn de Youth en Women’s America’s Cup.

DutchSail doet met twee Nederlandse teams mee aan de Youth en Women’s America’s Cup in 2024. Voor beide teams zocht DutchSails talentvolle zeilers die ook technisch goed onderlegd zijn en affiniteit met data hebben. Dit is omdat de boot een stuk technischer zeilt dan een ‘normale’ foilende boot. Zo gebeurt trimmen bijvoorbeeld niet met een schoot, maar met knopjes. Annemieke Bes en Pieter-Jan Postma selecteerden een twaalkoppig team.

Selectie Youth America’s Cup:

 • Bart Lambriex (24 – Den Haag)
 • Bjarne Bouwer (20 – Den Haag)
 • Paul Hameeteman (20 – Den Haag)
 • Aleksandr Moliakov (22 – Delft)
 • Eliott Savelon (22 – Delft)
 • Wiebrand de Vos (21 – Joure).

Selectie Puig Women’s America’s Cup:

 • Odile van Aanholt (25 – Den Haag)
 • Annette Duetz (30 – Rotterdam)
 • Maxime Jonker (28 – Den Haag)
 • Arianne van de Loosdrecht (29 – Leiden)
 • Ismene Usman* (24 – Delft)
 • Willemijn Offerman* (24 – Haarlem)

Opvallend is dat Ismene Usman en Willemijn Offerman zullen deelnemen aan zowel de Youth als de Women’s selectie.

 

Wie wordt de snelste?

De officiële openingsceremonie vindt op 22 augustus 2024 plaats. Daaropvolgend zullen de bovengenoemde evenementen volgen, in de aanloop naar de America’s Cup-wedstrijd die op 12 oktober 2024 van start gaat.

De verdediger van de America’s Cup is Emirates Team New Zealand, maar er komt een sterke concurrentie voor hen aan. INEOS Britannia, de ‘Challenger of Record’ uit het Verenigd Koninkrijk, heeft de leiding over de Selection Series om te beslissen wie tegen Nieuw-Zeeland zal racen om de trofee. Door het unieke formaat van de Cup heeft de verdediger van de trofee automatisch het recht om te racen in de laatste ‘Match’, terwijl de Challengers een serie zullen varen om het beste team te vinden dat het zal opnemen tegen het Nieuw-Zeelandse team.

Een kenmerk van een van de oudste sportevenementen ter wereld, is dat de verdediger mag bepalen in welk type wedstrijdboot de eerstvolgende America’s Cup wordt gezeild. De aankomende editie wordt, net als afgelopen keer, in de AC75 gevaren. Voor de 37e America’s Cup zal de tweede generatie van de AC75’s nog sneller zijn dan de raceboten die in de vorige editie werden gebruikt: ze hebben nog bredere foils en zijn overal gefinetuned. Zijn deze boten al tewater gelaten?

En zo ziet 50 knopen op een AC75 aan boord van Emirates Team New Zealand eruit…

Bevestigde inzendingen zijn:

 • Alinghi Red Bull Racing uit Zwitserland
 • Luna Rossa Prada Pirelli uit Italië
 • American Magic New York Yacht Club uit de Verenigde Staten
 • K-Challenge uit Frankrijk
 • (En natuurlijk verdediger Emirates Team New Zealand en uitdager INEOS Britannia)

Natuurlijk zijn de AC75-teams nu al druk bezig met hun grote opwachting van volgende jaar:

Deze evenementen staan op de agenda:

Challenger selectie-serie, september 2024
De Challenger Selections Series zal bepalen welk team het zal opnemen tegen verdediger Emirates Team New Zealand in de America’s Cup-wedstrijd. Het zal bestaan ​​uit een Round Robin stage en een Final Stage. De Round Robin-fase kan bestaan ​​uit een enkele of dubbele ronde, afhankelijk van het aantal in aanmerking komende deelnemers en de tijd die beschikbaar is om te racen. De beste twee teams kwalificeren zich voor de laatste fase. De winnaar is de eerste uitdager in de finalefase die minimaal zeven punten scoort.

America’s Cup, oktober 2024
De America’s Cup is de race zonder tweede plaats. Of je wint of je verliest, en dat is al meer dan 170 jaar zo. In oktober 2024 neemt verdediger Emirates Team New Zealand het op tegen de winnaar van de Challenger Selection Series in een wedstrijd van dertien races. Elke race is een matchrace tussen de twee teams. De winnaar van elke race scoort één punt, de verliezer scoort geen punten. Het eerste team dat zeven punten scoort, wordt de verdediger van de 38e America’s Cup.

Youth & Women’s America’s Cup, september/oktober 2024

Dit is waar de toekomstige zeilsterren van de America’s Cup hun vaardigheden aanscherpen en naam maken in de arena van hoogwaardig zeilen. De Youth & Women’s America’s Cups worden gevaren op de America’s Cup-racebaan voor de waterkant van Barcelona tijdens de laatste fase van de Challenger Selection Series en de opening van de America’s Cup-wedstrijd zelf. Er wordt geracet in foilende AC40’s van één ontwerp, geleverd door de America’s Cup-teams.

Zowel de Youth & Women’s America’s Cup-regatta’s worden gevaren tussen 12 teams, verdeeld over twee poules van zes voor een eerste serie vlootraces. De eerste poule zal bestaan ​​uit de teams die zijn ingeschreven en strijden voor de America’s Cup, de tweede poule zal dan worden gevormd door de onafhankelijke jachtclubinzendingen die in aanmerking komen om deel te nemen onder de nationaliteitsclausule van het 37th America’s Cup Protocol.

Beide poules zullen een reeks van 6-9 vlootraces racen, waarbij de drie beste teams van elke poule doorgaan naar de laatste reeks van 3-4 vlootraces om te beslissen welke twee beste teams strijden in een enkele match-race finale om het algemeen klassement te bepalen winnaars van elk evenement. De afwisseling tussen vloot- en wedstrijdraces zal ervoor zorgen dat de beste bemanningen uit de vlootraces tevoorschijn komen om deel te nemen aan de wedstrijdrace waarbij de winnaar alles krijgt.

Omslagfoto: © America’s Cup

Tags: Last modified: 9 oktober 2023
Sluiten